Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Oulussa epi­de­mia kiih­ty­mis­vai­hees­sa, Iva­los­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le, Ina­ris­sa kaksi uutta tar­tun­taa, So­dan­ky­län jää­kä­ri­pri­kaa­tin tar­tun­ta­mää­rä nousi 11:een

-
Kuva: Miila Kankaanranta

17.49: Oulu siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Oulu on siirtynyt epidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Tartuntamäärät Oulun kaupungissa ovat lähteneet kasvuun viikon aikana, eikä rajoituksia näin ollen voida purkaa.

Sairaanhoitopiirin alueella on ilmennyt kahden viimeisen viikon kuluessa yhteensä 129 koronatartuntaa. Uusia tapauksia on tullut pääasiassa Oulun kaupungissa.

Muilta osin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue sen sijaan on yhä epidemian perustasolla.

17.35: Ivalossa on voinut altistua koronalle

Ivalossa on ollut mahdollista altistua koronapositiiviselle henkilölle viime viikolla. Altistumisia on voinut tapahtua S-Market Vaskoolissa keskiviikkona 21.4. noin kello 9.30 ja kello 11.30 sekä samana päivänä Lauran grillillä noin kello 11.30–12.30.

Näinä aikoina erityisesti Lauran grillissä vierailleita suositellaan hakeutumaan herkästi testiin Ivalon terveyskeskukseen.

17.30: Inarissa on todettu tiistaina kaksi uutta tartuntaa

Inarissa on todettu tiistaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat todettiin kahdella ulkopaikkakuntalaisella matkailijalla. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tartuntoihin ei liity merkittäviä altistumisia.

Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti muistuttaa, että varovaisuutta on kunnassa yhä syytä noudattaa. Liisanantti kertoo kunnan tiedotteessa huomanneensa, että maskien käyttö on muun muassa ruokakaupoissa vähentynyt. Suositus maskien käytöstä ja turvaväleistä julkisissa tiloissa on edelleen voimassa.

17.25: Sodankylän jääkäriprikaatissa yhteensä 11 tartuntaa

Sodankylän jääkäriprikaatissa on tiistaina todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Varuskunnassa on ilmennyt tiistaihin mennessä yhteensä 11 tartuntaa, joista ensimmäinen todettiin viime viikolla.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan altistuneita on yhteensä 55, joista suurin osa on varusmiehiä. Altistuneiden joukossa on myös henkilökunnan jäseniä.

Myös Inarissa on asetettu muutama ihminen karanteeniin varuskunnassa ilmenneiden tartuntojen myötä.

Lue lisää: Sodankylän jääkäriprikaatissa tartuntoja nyt 11, eristyksissä yli 50 ihmistä – tartuntoja ja altistumisia myös Inarissa

14.45. THL: Ensimmäisen rokoteannoksen saanut lähes 28 prosenttia väestöstä

Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut lähes 1 543 200 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on noussut eilisestä lähes 40 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut nyt lähes 28 prosenttia väestöstä.

Toisen rokoteannoksen saaneita on vajaat 154 000. Heidän osuutensa väestöstä on lähes kolme prosenttia.

14.40. THL: Intiaan matkustamista vältettävä

THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kokonaan matkustamista Intiaan.

Epidemiatilanne maassa on huonontunut nopeasti, ja Intiassa on myös havaittu uusi muuntunut koronavirus B.1.617. Tällä hetkellä uuden muuntuneen viruksen kyvystä tarttua ja levitä tai aiheuttaa vakavaa taudinmuotoa ei ole vielä riittävästi tietoa.

Intian ulkorajat on toistaiseksi suljettu ja turistiviisumien myöntäminen on pääosin keskeytetty.

THL:n antama vastaava suositus kaikkien Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan suuntautuvien matkojen välttämisestä on edelleen voimassa. Myös kaikkea muuta matkustamista ulkomaille tulisi rajoittaa vain välttämättömään.

Riskimaista saapuvien matkustajien edellytetään osallistuvan rajanylityspaikoilla järjestettäviin terveystarkastuksiin.

13.30. Jääkäriprikaatissa todettu kahdeksan uutta tartuntaa

Jääkäriprikaatissa Sodankylässä on todettu maanantaina kahdeksan koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneista seitsemän on ollut jo valmiiksi karanteenissa.

Koko maassa tautitilanne on kehittynyt tasaisen varmasti parempaan suuntaan. Tiistaina uusien tartuntojen lukema koko maassa on 224.

Viimeisen kahden viikon ajanjaksolla uusia tartuntoja on ollut 3 613, kun edeltävällä kahden viikon jaksolla niitä oli 5 928.

Kaikkiaan epidemian aikana tartuntoja on Suomessa todettu yli 86 000.

Tautiin liittyviä kuolemia on tullut kaksi lisää. Kuolemia on nyt ilmoitettu yhteensä 908.

Teho-osastoilla olevia koronapotilaita on tällä hetkellä 32.

9.05. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettu yksi uusi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronavirustapaus karanteenien sisältä.

Maanantain koronauutisia

14.05. Lapin sairaanhoitopiirin alueella yksi tartunta viikonloppuna

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yksi uusi tartunta viikonloppuna. Tartunta todettiin rovaniemeläisellä henkilöllä, joka on saanut tartunnan ulkomailta. Viime viikolla tartuntoja todettiin Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä neljä.

13.10 THL: Suomessa on todettu 133 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 133 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL kertoi puolen päivän jälkeen, että koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on kasvanut kolmella.

Koko maassa sairaalahoidossa on nyt 136 koronapotilasta. Heistä teho-osastohoitoa tarvitsee 33 ihmistä.

THL:n mukaan erikoissairaanhoidon osastoilla on koronan vuoksi hoidossa 77 potilasta ja perusterveydenhuollon osastoilla 26 potilasta.

Yhteensä koko maassa on todettu epidemian aikana 85 937 koronavirustartuntaa.

10.35. Länsi-Pohjassa yhdeksän uutta tartuntaa viikonlopun aikana

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna yhdeksän uutta koronavirustapausta. Tartuntoja oli viikolla 16 yhteensä 28. Tapausten tarkempi analysointi on kesken.

Sairaanhoitopiirin johtaja ylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo tiedotteessa, että Meri-Lapissa kahden viikon ilmaantuvuus on edelleen nousussa. Nyt luku on 65 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Alueen oma ilmaantuvuus on hieman matalampi sillä luku sisältää myös muutaman ulkopaikkakuntalaisen.

Positiivista tilanteessa on väestön hakeutuminen aktiivisesti testeihin, ja testausaikoja jouduttiin viime viikolla lisäämään. Kaikkiaan alueella otetaan viikossa yli 3 000 koronavirustestiä, jos Tornion rajatestaus lasketaan mukaan.

Taskilan mukaan hakeutuminen jo lievillä oireilla testiin kertoo siitä, että Meri-Lapin väki haluaa viettää koronan suhteen rauhallisen kesän ja rauhoittaa epidemian ennen sitä.

– Testaustoiminta antaa hyvän mahdollisuuden rauhoittaa epidemia toukokuun aikana, kun lisäksi muistetaan käsihygieniasta huolehtimisen, kasvomaskin käytön ja turvavälit.

Hänen mukaansa rokotuskattavuus tulee kohta auttamaan kesän turvaamisessa, sillä Meri-Lapin kunnissa koronarokotteita annetaan sitä mukaan, kun niitä alueelle saadaan.

– Nyt on rokotettu jo noin 26 prosenttia koko Meri-Lapin väestöstä. Iso-Britanniassa taudin ilmaantuvuus alkoi nopeasti laskea, kun rokotuskattavuus nousi yli 50 prosentin. Rokotus siis kannattaa omalla vuorolla ottaa heti, kun sitä tarjotaan, Taskila kertoo.

9.00 Torniossa on voinut altistua koronavirukselle useassa paikassa

Torniossa on voinut altistua koronavirukselle Kauppakeskus Rajalla keskiviikkona 21.4. kello 15–15.30.

Lauantaina 24.4. on voinut altistua K-Citymarketissa ja Tokmannissa kello 17–18 sekä K-Market Kirsikassa 15–17.

Näissä paikoissa asioineita pyydettään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin, jos oireita ilmenee. Testitulosta odotellessa tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin.