kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa viisi uutta tar­tun­taa, Suo­mes­sa todettu 461 tar­tun­taa

Päivittyvä seuranta
Kuva: Miila Kankaanranta


12.30: Länsi-Pohjassa viisi uutta tartuntaa

Maanantain jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu viisi uutta koronavirustapausta. Osa tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisilla rajatestauksessa.

Tartunnanjäljitys ja tartuntojen tarkempi selvittely on kesken. Tapaukset eivät liity viime viikon joukkoaltistuksiin.

12.30: THL: Suomessa on todettu 461 koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu tiistaina 461 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 733 tartuntaa, mikä on 1 490 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu pandemian Suomessa reilut 100 700.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on yli 67, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli reilu 40. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on yli 123, ja Päijät-Hämeessä, jossa se on hieman yli 120. Luvut ovat pyöristettyjä.

THL kertoi eilen maanantaina, että Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 52 ihmistä, joista tehohoidossa on 12.

Maanantain koronauutisia:

18.05: Kolarissa rokotusvuorossa 16-vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset

Kolarin kunnan tiedotteen mukaan ensimmäiseen koronarokotukseen voivat varata ajan kaikki 16 vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset

Tiedotteen mukkaan toiseen koronarokotukseen voivat varata ajan ne, joiden ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa.

Ajan rokotukseen voi varata netistä Lapin sairaanhoitopiirin sivuilta kohdasta Lapin keskussairaalan sähköinen ajanvarauspalvelu tai puhelimitse ma–pe kello 8–9 tai 13–14 numerosta 040 845 1099.

17.00: Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan maanantaina on todettu kaksi uutta tartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu karanteenin sisällä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä kuusi tartuntaa, joista yksi todettiin Ruotsin puolella.

Torniossa rippikoulun konfirmaatioharjoituksessa tapahtuneessa joukkoaltistumisessa on asetettu lisää ihmisiä karanteeniin. Karanteenissa olevien määrä on noussut 40 henkilöön. Kaikki altistumispaikat löytyvät täältä.

Sen lisäksi Länsi-Pohjan alueella sattui viime viikolla toinenkin joukkoaltistuminen. Altistuminen tapahtui vapaa-ajan kurssilla, johon oli osallistunut tartuttava ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Kurssilla altistuneita on yhteensä 12, ja heihin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä. Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kurssille on osallistunut enimmäkseen ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä.

– Vaikka alueella on nyt kaksi isompaa altistumista, en näkisi syytä erityiseen huoleen. Rokotustoiminta on edennyt alueella ja virukselle altteimmat on jo saatu suojattua kahdella rokotteella, Taskila kertoo.

16.55: Yle:  Rovaniemellä Sampokeskuksen Hesburgerissa on voinut altistua tartunnalle

Ylen uutisen mukaan tiistaina 13. heinäkuuta Rovaniemen Sampokeskuksen Hesburgerissa kello 16–17 välisenä aikana asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Heitä pyydetään käymään testeissä matalalla kynnyksellä.

16.50: Lapin sairaanhoitpiirissä viime viikolla yhteensä 31 tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 31 tartuntaa. Näistä 23 todettiin Rovaniemellä, kolme Sodankylässä, kolme Kilpisjärvellä ja kaksi Inarissa.

Kuudessa tapauksessa tartunta todettiin ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä.

Rovaniemen tapauksista 11 liittyy aikaisemmin yökerhosta puhjenneeseen tartuntaketjuun. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Antti Väänäsen mukaan tartuntaketju on sammumassa, koska viimeiset tähän ketjuun liittyvät tartunnat todettiin perjantaina.

– Uudetkin tartunnat ovat löytyneet karanteenin sisältä. Jäljitystyö on onnistunut hyvin ja tilanne on näin saatu aisoihin, hän kertoo.