Tähtijuttu: Sallaan muut­ta­nut brit­ti­per­he muunsi kou­lu­bus­sin ma­joi­tus­ti­lak­si

Kolumni: Tunsin kerran nuoren ve­nä­läis­mie­hen, ja nyt mietin, onko hän kut­sun­to­ja pa­ke­ne­vien jou­kos­sa

Tiis­tain ko­ro­na­koos­te: Ruotsi laskee ro­ko­tu­si­kä­ra­jaa, Suo­mes­sa 110 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jan tar­tun­nat nol­las­sa, So­dan­ky­läs­sä yksi uusi tar­tun­ta, Sal­las­sa rokotusvuorossa12-vuo­tiaat ris­ki­ryh­mä­läi­set

-
Kuva: Miila Kankaanranta

17.15: Sallassa rokotuksia nuorille ja pitkäaikaisesti Sallassa oleskeleville

Sallassa koronarokotukseen voivat varata ajan kaikki 16 vuotta täyttäneet. Myös 12-vuotiaat lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan.

Sallassa rokotusaikoja voivat varata myös yli viisi kuukautta kunnassa oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset.

Heinäkuun aikana ei erikseen tiedoteta 1. annosten rokotuspäivistä, joten vapaat ajat tulee tarkistaa sähköisestä ajanvarauksesta tai soittamalla rokotepuhelimeen.

Sähköinen ajanvaraus löytyy osoitteesta salla.terveytesi.fi ja rokotepuhelin palvelee arkisin tiistaista torstaihin kello 10–12 numerossa 040 182 3086.

16.04: Sodankylässä yksi uusi tartunta

Kunnan tiedotteen mukaan Sodankylässä on todettu yksi uusi koronatartunta. Tartunta on tullut ulkomailta, eikä altistumisia ole tapahtunut julkisilla paikoilla.

15.03: Ruotsi laskee koronarokotusten ikärajaa

Ruotsi laskee koronarokotusten alaikärajan 18:sta 16 vuoteen, kertoo maan kansanterveyslaitos.

Rokotuksia tullaan tarjoamaan myös sellaisille alle 16-vuotiaille lapsille, jotka kuuluvat tiettyihin riskiryhmiin.

Rokotukset tulevat näin ollen koskemaan kaikkia lukiolaisia ja osaa peruskoululaisista.

12.20: THL: Suomessa on raportoitu 110 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 110 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 047 tartuntaa, mikä on 595 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 1 642 tartuntaa kahdessa viikossa.

Yhteensä koko pandemian aikana Suomessa on raportoitu 94 489 tartuntaa.

9.27: Länsi-Pohjassa ei uusia tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronavirustapauksia maanantain jälkeen.

Sairaanhoitopiirin viimeisin tartunta todettiin viikonloppuna.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 7 koronavirustapausta. Näistä neljä todettiin karanteenin sisällä ja kolme läpikulkumatkalla olleella ulkopaikkakuntalaisella.

8.30: Rovaniemi avaa rokotuksen kaikille yli 16-vuotiaille

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa ovat nyt kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Rokotusaikoja voivat varata sekä riskiryhmiin kuuluvat että riskiryhmiin kuulumattomat.

Rokotusajan voi varata sähköisen ajanvarauspalvelun kautta osoitteesta rovaniemi.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta p. 016 322 4913. Puhelinajanvaraus on avoinna arkisin klo 9–14.

Rokottaminen tapahtuu kaupungintalolla osoitteessa Hallituskatu 7. Paikalla on opasteet.

Alle 65-vuotiaille ei anneta AstraZenecan rokotetta, vaan heille annetaan tällä hetkellä Pfizerin tai Modernan rokotetta.

8.20: Myös Suomi ottaa käyttöön EU:n rokotustodistuksen

Euroopan unionin koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tästä päivästä alkaen, kun Suomen kansallinen todistus päivittyy yhteensopivaksi EU-todistuksen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Muutos Omakannassa tapahtuu automaattisesti. EU-todistus on tarpeen erityisesti matkustaessa, sillä todistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että aivan kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät Omakantaan viiveellä.

STM kuitenkin muistuttaa, että matkailua on vielä syytä harkita vakavasti.

Lue lisää: EU:n ko­ro­na­ro­ko­tus­to­dis­tus otetaan käyt­töön Suo­mes­sa tänään – Mi­nis­te­riö: Mat­kus­ta­mis­ta silti har­kit­ta­va huo­lel­li­ses­ti

16.07: Korjattu tieto Lapin sairaanhoitopiirin tartuntojen määrästä.