Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 9. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Ly­hyt­vuok­raus on Ro­va­nie­mel­lä mil­joo­nien bisnes, mutta kau­pun­ki ei oh­jeis­ta sitä mi­ten­kään

EU:n ko­ro­na­ro­ko­tus­to­dis­tus otetaan käyt­töön Suo­mes­sa tänään – Mi­nis­te­riö: Mat­kus­ta­mis­ta silti har­kit­ta­va huo­lel­li­ses­ti

Matkustamista olisi yhä harkittava huolellisesti.

Helsinki
Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että aivan kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät Omakantaan viiveellä. Kuvituskuva.
Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että aivan kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät Omakantaan viiveellä. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Euroopan unionin koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tästä päivästä alkaen, kun Suomen kansallinen todistus päivittyy yhteensopivaksi EU-todistuksen kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Muutos Omakannassa tapahtuu automaattisesti. EU-todistus on tarpeen erityisesti matkustaessa, sillä todistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö huomauttaa, että aivan kaikki rokotustodistukset eivät vielä näy Omakannassa, sillä osasta alueita tiedot päivittyvät Omakantaan viiveellä. Tarkoituksena on, että jatkossa todistus päivittyisi Omakantaan viimeistään viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Rokotustodistuksen käyttöönotto aikaistui alkuperäisestä.

Ihmiset, jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos todistus esimerkiksi matkustamiseen välttämättömästi tarvitaan.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedotteen mukaan terveydenhuollon ammattilaiset saavat heinäkuussa käyttöönsä kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun. Näin EU:n koronatodistuksen saatavuus voidaan varmistaa jatkossa myös niille, jotka eivät käytä Omakantaa.

Kaikki todistukset maksuttomia

Omakantaan on tulossa muitakin todistuksia: Todistus koronatestin tuloksesta ja sairastetusta taudista on määrä saada Omakannasta heinäkuun puolivälistä alkaen, kertoo STM tiedotteessa.

Kaikki todistukset ovat kansalaisille maksuttomia. Todistusten tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ministeriö muistuttaa, että matkalaisten on itse selvitettävä kunkin kohdemaan todistusvaatimukset, sillä kaikki EU-maat eivät välttämättä ole aivan samatahtisesti liikkeellä EU-todistusten kanssa, ja myös maakohtaisissa vaatimuksissa voi olla eroja.

Lisäksi liikennöitsijöillä eli esimerkiksi laiva- ja lentoyhtiöillä voi olla omia edellytyksiään matkustajille.

STM muistuttaa, että matkailua olisi ylipäätään syytä harkita vakavasti, sillä koronatilanne on edelleen huono monissa maissa.

Eri maiden ohjeistukset ja vaatimukset matkailijoille voivat muuttua lyhyelläkin varoajalla.