Mainos

Tie ruu­mis­ark­ku­liik­kees­tä täyden pal­ve­lun hau­taus­toi­mis­tok­si – Jokelan per­he­yri­tys juh­lis­taa 100-vuo­tis­tai­val­taan juh­la­kon­ser­til­la

Jokelan Hautaustoimisto on ollut omaisten tukena hautajaisjärjestelyissä jo 100 vuoden ajan. Yritys juhlistaa kunniakasta taivaltaan järjestämällä maksuttoman juhlakonsertin Rovaniemen kirkossa sekä julkaisemalla historiikin yrityksen historiasta.

Jokelan Hautaustoimiston neljännen sukupolven edustaja Ville-Pekka Jokela yhdessä äitinsä Tarja Jokelan kanssa ovat hoitaneet yritystä lähes 30 vuoden ajan.
Jokelan Hautaustoimiston neljännen sukupolven edustaja Ville-Pekka Jokela yhdessä äitinsä Tarja Jokelan kanssa ovat hoitaneet yritystä lähes 30 vuoden ajan.

Jokelan Hautaustoimisto on toiminut Rovaniemellä jo vuodesta 1923. Ida ja Pekka Jokelan ruumisarkku- ja huonekaluliikkeenä aloittanut yritys on sadan vuoden kuluessa kehittynyt täyden palvelun hautaustoimistoksi.

Nykyisin yritystä hoitaa neljännen sukupolven edustaja ja Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ville-Pekka Jokela yhdessä äitinsä Tarja Jokelan kanssa. Molemmilla on yhteenlaskettuna lähes 60 vuotta hautausalaa takana. Perheen sisällä hiljainen tieto on siirtynyt aina sukupolvelta toiselle.

– Onhan tämä kunniakas taival, joka perheyrityksellämme on takana. Meillä on pitkiä, sukupolvet ylittäviä asiakassuhteita paikkakunnalla. Olemme äärimmäisen kiitollisia asiakkaiden osoittamasta luottamuksesta ja siitä, että olemme saaneet palvella samoja perheitä vuosikymmenten ajan, Tarja Jokela kommentoi.

100-vuotisjuhlan kunniaksi Jokelan Hautaustoimisto julkaisee historiikin, joka on Esko Vesalan tekemä. Lisäksi yritys järjestää juhlakonsertin Rovaniemen kirkossa lauantaina 28.1.2023 klo 17.00. Konserttia tähdittää tenori Jyrki Anttila pianisti Markus Vaaran kera. Tilaisuuden pääsyliput ovat maksuttomat ja niitä voi noutaa Jokelan Hautaustoimistosta.

– Lippuja saa myös ovelta, mikäli niitä jää jäljelle. Lämpimästi tervetuloa juhlistamaan 100-vuotistaivaltamme Rovaniemen kirkolle kanssamme, Jokelat toivottavat.

Ida ja Pekka Jokela ilmoittivat 27.1.1923 Rovaniemi -lehdessä avanneensa Ruumisarkku- ja huonekaluliikkeen Rovaniemellä, omassa talossa.
Ida ja Pekka Jokela ilmoittivat 27.1.1923 Rovaniemi -lehdessä avanneensa Ruumisarkku- ja huonekaluliikkeen Rovaniemellä, omassa talossa.

Yhteiskunnan muutokset muokkaavat myös hautajaisia

Vaikka hautausalan kulttuuri ja perinteet ovat vahvoja, vaikuttavat niihinkin yhteiskunnan muutokset. Kun Ida ja Pekka perustivat ruumisarkku- ja huonekaluliikkeen vuonna 1923, oli Rovaniemen alueella vain muutama hautausmaa. Tilanne muuttui sotavuosien seurauksena, kun sankarivainajatkin kuljetettiin kotipaikkakunnalle.

– Toisen maailmansodan jälkeen uusia hautausmaita perustettiin jokivarsille, lähemmäs kyläalueita. Myös kappelit rakennettiin sodan jälkeisenä aikana. Oli tavallista, että hautajaiset olivat kooltaan suuret ja niitä varten matkattiin pitkiäkin matkoja, Ville-Pekka Jokela kertoo.

Tänä päivänä hautajaistilaisuudet ovat pienempiä kooltaan, ovat Jokelat panneet merkille. Muistotilaisuuksiakaan ei järjestetä enää niin usein. Lisäksi hautausjärjestelyt ovat kokeneet jonkun verran muutoksia.

– Nyt hautajaisista halutaan entistä useammin yksilölliset, vainajan persoonallisuutta heijastavat. Tätä varten ihmiset voivat kirjata ylös omat hautajaistoiveensa tiedoksi jälkeenjääville. Vihkosia tähän tarkoitukseen saa hautaustoimistoista ilmaiseksi, Jokela kommentoi.

Toinen suuri näkyvä muutos on ollut itse hautaamisessa, kun uurnahautaus on yleistynyt Suomessa. Vajaa 30 vuotta sitten Jokelan Hautaustoimistossa oli korkeintaan yksi uurnahautaus kuukaudessa, kun nykyisin vähintään joka kolmas valitsee tuhkauksen.

– Hoidamme valtaosan tuhkauksista Kajaanin krematoriossa pyrkien osaltamme ehkäisemään ruuhkien syntymistä ennen kaikkea kappeleiden säilytystiloissa, Jokela kertoo.

Jos hautaustavoista nousee kysyttävää, kannattaa Jokelan Hautaustoimistoon olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi yksi yleisimmistä luuloista on se, että omainen joutuu valitsemaan tuhkauksen arkkuhautauksen sijaan, jos arkunkantajia ei löydy omasta takaa.

– Tässä tapauksessa me voimme järjestää kantajat arkulle, jos omainen niin toivoo, Jokela muistuttaa.

Täyden palvelun hautaustoimisto

Korkalonkadun ja Ruokasenkadun kulmassa sijaitseva Jokelan Hautaustoimisto on vastaanottanut niin paikallisia kuin kauempaankin tulevia omaisia ja heidän perheenjäseniään nykyisellä paikallaan vuodesta 2003 alkaen. Nykyaikaiset ja valoisat liiketilat on suunniteltu asiakaspalautteen pohjalta palvelemaan surun hetkellä entistä paremmin. Jokelan perheelle on ollut tärkeää kuunnella asiakkaita herkällä korvalla.

– Palveluvalikoimamme on monipuolistunut 20-luvun ruumisarkkuliikkeestä täyden palvelun hautaustoimistoksi. Tänä päivänä hoidamme kaikki hautaukseen, muistotilaisuuksiin ja perunkirjoituksiin liittyvät asiat, kuten arkut, uurnat, kukkalaitteet, kuljetukset, vainajan huolinnan, muistotilaisuustarjoilun, virastoasioinnin, kuolinilmoitukset, ohjelmapalvelun ja hautamuistomerkit.

Jokelat haluavat muistuttaa lopuksi, että omainen voi, mikäli vainaja ei ole toivomusta asiasta eläessään esittänyt, läheisen kuolemantapauksen yhteydessä itse valita hautaustoimiston. Omaisella on hyvinvointialueen tai valtion sopimuksista huolimatta siihen aina oikeus.

– Näin hän voi olla varma alusta asti siitä, kuka läheisen viimeisestä matkasta huolehtii. Tavoitteemme on, että omainen kokee tulleensa hyvin palvelluksi vaikeassa tilanteessa. Tämä on ollut Jokelan Hautaustoimiston pyrkimys jo 100 vuoden ajan – ja on myös tulevaisuudessa, Jokelat kiteyttävät.

Infoboksi

Jokelan Hautaustoimiston 100-vuotisjuhlakonsertti järjestetään lauantaina 28.1.2023 klo 17.00 Rovaniemen kirkossa. Tilaisuuden pääsyliput ovat maksuttomat ja niitä voi noutaa Jokelan Hautaustoimistosta.

Lue lisää palveluista nettisivuilta: https://jokelanhautaustoimisto.fi 

Yhteystiedot

  • Osoite: Ruokasenkatu 6, 96200 Rovaniemi
  • Aukioloajat: ma-pe klo 9.00–16.30 (suosittelemme hautajaisjärjestelyissä ajanvarausta)
  • Puhelin: 016 312 616 (24 h/vrk) 
  • Sähköposti: jokela@hautaus.info 
  • Varaa aika verkossa: https://jokelanhautaustoimisto.fi/ajanvaraus/