THL kes­keyt­tää Astra Ze­ne­cal­la teh­tä­vät ro­ko­tuk­set ainakin vii­kok­si – Lue tästä toi­min­ta­oh­jeet

Helsinki
-
Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo keskeyttävänsä Astra Zenecalla tehtävät rokotukset ainakin ensi viikon ajaksi.

Aikaisintaan rokotuksia jatketaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi eilen, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas, eikä rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voitu täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

Astra Zeneca -rokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan oireitaan

THL muistuttaa, että havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

THL kehottaa rokotusajan varanneita odottamaan yhteydenottoa rokotusten järjestäjältä mahdollisen rokottamisen peruuntumisen vuoksi. Rokotusajan voi halutessaan myös perua itse.

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.