Kolumni

Terveisiä karanteenista - mahdollisen kotiarestin sattuessa on hyvää aikaa tukea yrittäjiä ja esittäviä taiteita käyttämällä nettikauppoja ja lunastamalla vaikka lahjakortteja tuleviin tapahtumiin

-
Kuva: Teija Laurinolli

Käväisin sitten talvilomalla Firenzessä. Jos lähtö olisi ollut paria päivää myöhemmin, olisi kyllä jäänyt väliin. Mutta tuossa vaiheessa oli voimassa vasta kehotus välttää turhaa matkailua Pohjois-Italiassa, äidin 75-vuotismatka jo maksettu ja mamma itse yllättävän reippaalla “jos tulee lähtö, niin onpahan tätä jo nähty” -asenteella lähtökuopissa. Nyt hän on paikallisjulkkis, kun pääsi ajelemaan puolityhjillä junilla Milanoon, nautti buffet-aamiaista karanteenikaupungin lentokenttähotellissa ja pääsi viimeisellä lennolla Suomeen.

Tilanne eli mahdottomalla vauhdilla, vaikka Firenze oli vielä hyvin maltillista tartunta-aluetta. Torstaina kävimme puolityhjässä Ufficin galleriassa, jossa olisi viikonloppuna ilmainen sisäänpääsy yleisökadon takia, mutta joka suljettiin jo sunnuntaina. 

Sisareni kuukauden mittainen vierailuprofessuuri kutistui viikoksi, kun yliopistot menivät kiinni, konferenssit peruttiin eikä paluulentoja ollut pian enää tiedossa edes Firenzestä. Kaikesta huolimatta matka ei ollut juurikaan dramaattinen. Ihmisiä oli liikenteessä vähänlaisesti ja joka paikassa haisi käsidesi. Olo oli turvallinen ja kaunista oli.


Dramaattisimmat vaikutukset ovat olleet paluun jälkeen työpaikalla. Pari etätyöpäivää muuttui kahden viikon karanteeniksi ja kaikki esitystoiminta teatterilla katkesi ainakin maaliskuun loppuun. 

En oireile mitenkään, joten saan onneksi ulkoilla vapaana - kunhan pidät kahden metrin turvavälin ihmisiin enkä tunge kauppoihin sisään.

Laskeskelin Italiassa kauhuissani La Scalan sulkemisesta aiheutuvia kuluja, mutta nyt meillä on sama tilanne Suomessakin. Iso osa teattereista on perunut kaikki esityksensä tältä keväältä ja useampi on jo ilmoittanut yt-neuvottelujen aloittamisesta, Kemissä linja on onneksi maltillisempi.

Yrittäjien lisäksi esittävän taiteen keikkatyöläiset ovat tällä hetkellä taloudellisesti todella vaikeassa asemassa, joten yritetään kaikki tukea heitä. Kaupoissa, ravintoloissa ja elokuvissa saa edelleen käydä, jos on terve. 

Ja mahdollisen kotiarestin sattuessa on hyvää aikaa tukea yrittäjiä ja esittäviä taiteita käyttämällä nettikauppoja ja lunastamalla vaikka lahjakortteja tuleviin tapahtumiin. Hommataan joululahjat kerrankin ajoissa!

Kirjoittaja Kemin kaupunginteatterin johtaja