Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Telia kieltää Tik­to­kin käytön työ­lait­teis­sa tie­to­tur­va­ris­kin takia

Huolen taustalla ovat sovelluksen käyttäjiltä keräämät tiedot, kertoo yritysturvallisuusjohtaja Kalle Kaasalainen.

Teleoperaattori Telia kieltää Tiktok-sovelluksen käytön yhtiön työpuhelimissa ja -tietokoneissa.

Kielto on voimassa toukokuun lopusta lähtien Suomessa ja muissa maissa, joissa Telia toimii, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Kielto koskee yhtiön mukaan noin 20 000:ta työntekijää seitsemässä maassa.

Yhtiö perustelee ratkaisuaan turvallisuusviranomaisten esiin nostamalla tietoturvariskillä.

– Telian verkot ovat keskeinen osa kriittistä, kansallista infrastruktuuria, minkä vuoksi päädyimme huolellisen arvioinnin perusteella kieltämään sovelluksen käytön työlaitteissa, Telian yritysturvallisuusjohtaja Kalle Kaasalainen sanoo tiedotteessa.

Kaasalaisen mukaan Tiktok haluaa käyttäjiltään erittäin laajat oikeudet, mikä saattaa uhata yhtiön yritysturvallisuutta.

– Me olemme huoltovarmuusyhtiö, ja meillä on erityinen velvollisuus suojata asiakkaidemme yhteyksiä ja tietoja mahdollisilta väärinkäytöksiltä. Suomessa monet viranomaiset ovat päätyneet samaan ratkaisuun eli ovat kieltäneet sovelluksen käytön henkilöstön työlaitteissa, hän totesi tiedotteessa.

Telia jatkaa markkinointisisällön jakamista Tiktokissa erityisjärjestelyin.

Jokaisen kannattaisi pohtia sovelluksen käyttöä

Kaasalainen kertoo STT:lle puhelinhaastattelussa, että Tiktok haluaa laitteen kameran ja mikrofonin lisäksi pääsyn sen yhteystietoihin ja sijaintiin.

– Samaan aikaan kun käytetään esimerkiksi työsähköpostia ja työsovelluksia, niin siinä tulee ilmeinen riski siitä, että vääriä tietoja päätyy sellaisille tahoille, jotka eivät niitä tietoja tarvitse, hän kertoo.

Kaasalainen suosittelee kuluttajia miettimään Tiktokin käyttöä.

– Kyllä kehottaisin miettimään sitä, minkälaisia tietoja omalla puhelimella on ja ovatko ne kaikki sellaisia, joita on valmis jakamaan kaikkien niiden kanssa, kenelle Tiktok niitä tietoja mahdollisesti antaa ja myy.

Kaasalainen muistuttaa, että Tiktok ei ole ainoa sovellus, joka haluaa kerätä käyttäjätietoja laajoin oikeuksin.