pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Te­ko­py­hyyt­tä ja suh­teel­li­suu­den puu­tet­ta

Tammikuussa valtakunnansyyttäjä pyysi eduskunnalta lupaa asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen. Syyte koskisi kiihottamista kansaryhmää kohtaan. Valtakunnansyyttäjän mukaan syytekynnys oli ylittynyt, mutta kansanedustajan syyttäminen edellytti luvan eduskunnalta.

Perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa. Sen mukaan luonteeltaan rasistiset ja muukalaisvihamieliset vakavat rikokset loukkaavat ihmisoikeuksia ja uhkaavat oikeusvaltion periaatteita ja demokratian vakautta. ”Kiihottamista kansanryhmää vastaan voidaan pitää vakavana tekona, jolla loukataan perustuslain 1 §:n 2 momentissa tarkoitettua ihmisarvoa ja 6 §:ssä tarkoitettua yhdenvertaisuutta.” Valiokunta puolsi syytteen nostamista. Perussuomalaiset estivät määrävähemmistöllään eduskunnassa syytteen nostamisen. He eivät kunnioittaneet valtakunnansyyttäjän ja perustuslakivaliokunnan kantaa syytekynnyksen ylittymisestä.