
Hallituksen päätös sulkea osa itärajan ylityspaikoista sai poikkeuksellisen vahvan tuen sekä oppositiolta että presidentiltä ja jopa presidenttiehdokkailta. Vaikuttaa siltä, että vaikka päättäjämme ovat erimielisiä monista päivänpoliittisista asioista, erimielisyys ei koske kansallista turvallisuuttamme.
Tästä on olemassa toki aikaisempaakin näyttöä. Paras esimerkki löytyy helmikuulta 2022, jolloin ensin kansa ja pian myös kansan valitsemat päättäjät kääntyivät puolustusliitto Naton kannattajiksi heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Suomen Nato-jäsenyyttä vastusti loppupelissä vain kourallinen kansanedustajia ja muutama prosentti suomalaisista, eikä tilanne ole muuttunut senkään jälkeen.
Presidentti Mauno Koivisto totesi aikoinaan, että "ei pidä provosoitua, kun provosoidaan". Suomen liittymisessä Natoon ei ollut kyse provosoitumisesta, vaan todellisen uhan torjumisesta. Kreml todisti etupiiripuheillaan ja viimeistään hyökkäyssodallaan sen, ettei siihen ole luottamista. Putin hengenheimolaisineen ei kunnioita kansainvälisiä, eikä muunkaanlaisia sopimuksia.
Venäjän rajallamme käynnistämä hybridioperaatio on provosointia, jonka perimmäinen tarkoitus voi olla kansallisen eripuran lietsominen.
Itänaapurissa muistetaan Suomeen 2015–2016 suuntautunut pakolaisvyöry, joka jakoi meidät toisiaan nokitteleviin suvakkeihin ja suvaitsemattomiin. Ehkä Venäjällä uskotaan, että jako on yhä voimassa ja sen vahvistaminen käynnistää täällä uuden "sisällissodan" varsinkin, kun maahanmuuttokriittisyydellään ratsastava perussuomalaiset on nyt hallituspuolue.
Venäjä näyttää laskeneen tältä osin väärin. Vaikka oikeistohallitus on ollut napit vastakkain vasemmisto-opposition kanssa, operaatio on tuonut osapuolet yhteen. Mikään puolue ei ole pitänyt raja-asemien sulkemista virhearviona – toki moni ihmisoikeusasiantuntija on ollut asiasta eri mieltä.
Uudistetusta rajavartiolaista, joka laadittiin Marinin (sd.) hallituksen aikana opposition vankalla tuella, löytyvät aseet hybridihyökkäyksen torjuntaan ja ne on otettu käyttöön. Jos Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen sulkeminen ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton keskittäminen Sallaan ja Vartiukselle ei riitä, valtiovallalla on valta sulkea kaikki raja-asemat ja keskittää vastaanotto vaikeimmin saavutettavalle Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Toki tämäkään ei estä Venäjää ohjaamasta tulijoita rajoillemme, jos se niin tahtoo, mutta siitäkin todennäköisesti selvittäisiin.
Tässä tilanteessa on tärkeintä säilyttää maltti ja yksimielisyys. Kun Venäjä huomaa epäonnistuneensa, se menettää mielenkiintonsa asiaan, ja rajaoperaatio voi hiipua nopeasti. Tilalle voi tulla muita operaatioita, mutta nekin ovat torjuttavissa samalla taktiikalla.
P.S.
Perussuomalaiset (ps.) vaati jo aikoinaan rajojen sulkemista turvapaikanhakijoilta. Vaade meni tauolle, kun tuhannet pakolaiset ylittivät rajan 2015–16. Ps. oli tuolloin hallituksessa, muttei kyennyt tulppaamaan tulijoiden virtaa. Se ei estänyt sitä jatkamasta sulkuvaatimuksia sittemmin oppositiosta käsin. Ps. on taas hallituksessa ja samassa tilanteessa – toki tulijoita on vähemmän. Nyt laillisia estokeinoja on enemmän, mutta rajoja ei voi sulkea vieläkään täysin. Se tuskin estää puoluetta vaatimasta rajoja kiinni seuraavalla oppositiokaudella.