Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Teat­te­riar­vio: Lem­pis­tä ei puutu roh­keut­ta eikä in­to­hi­moa

Rovaniemen teatteri on dramatisoinut uutuusesityksen Minna Rytisalon romaanista Lempi. Näyttämöllä Paula Miettinen (vas.), Miika Muranen ja Helka Periaho.
Rovaniemen teatteri on dramatisoinut uutuusesityksen Minna Rytisalon romaanista Lempi. Näyttämöllä Paula Miettinen (vas.), Miika Muranen ja Helka Periaho.
Kuva: Petri Teppo

Tapaus, teatteritapaus: pohjoisen kirjailijan teos tempaa uuden muodon ja paiskautuu ensimmäistä kertaa romaanista teatterin lavalle. Kohahdus kuuluu, mutta syntyykö draamaa? Kasvaako tarina?

Lapin sota ja pienen ihmisen yritys selvitä – ne ovat tarinan fyysinen, henkinen ja ajallinen miljöö. Nuoret Lempi ja Viljami kohtaavat. Yhteinen aika jää lyhyeksi, kun ympärillä jyllää Euroopan sotakone.

Myös Sisko, Lempin kaksossisko, löytää mielitiettynsä. Hän toivoo ja odottaa avioliittoa saksalaisupseerin kanssa. Mukaan heittyy vielä Elli, jonka kautta syntyy esityksen tragedia. Tarinan henkilöt edustavat eri yhteiskuntaluokkia, mistä kasvaa yksi teoksen jännitteistä.

Näytelmän rakenne on haastava. Tarina on palapeli, jota henkilöt rakentavat kukin omasta nurkastaan käsin. Kohtaaminen tapahtuu vain muistoissa.

Alkuperäisteoksessa kertojaratkaisu toimii hienosti ja tuo tekstiin kiinnostavan lisätason. Teatteriesityksessä väijyy ja vaanii sekavuuden pirulainen. Eräs katsoja tuumikin esityksen jälkeen: “Olisipa pitänyt lukea teos, että olisin pysynyt kärryillä.”

Esityksellä on hyvät ja huonot hetkensä. Puhe ei puuduta, vaikka sitä on paljon. Muutamin kohdin sen sijaan sekamekkala ja huutoräime panevat miettimään dramaturgisia ratkaisuja.

"Puhe ei puuduta, vaikka sitä on paljon. Muutamin kohdin sen sijaan sekamekkala ja huutoräime panevat miettimään dramaturgisia ratkaisuja."

Rakenteen haasteita kompensoi uljaasti soljuva, tarkka ja rikas kieli. Roolihenkilöiden puhetta kuuntelee kuin voimarunoa, jossa jokainen sana kantaa täyden merkityksen. Sisältö on väkevä: rakkaus, viha, kuolema; kaikki kipu ja kompromissit.

Pelkistetty lavastus ja puvustus tuovat osin rosoiseen esitykseen tyyntä myrskyn keskelle. Reija Hirvikosken raikkaat ratkaisut ovat ajassa ja ajattomia.

Kauniit luonnonmaisemat heijastettuina pitsilakanoihin sekä Taito Kantomaan luoma ääni- ja valomaailma muistuttavat siitä, miten temaattisista elementeistä lavastus- ja äänisuunnittelussa on kyse.

Paula Miettinen on esityksen tähti. Hän hehkuu karismaa ja sisäistynyttä ammattitaitoaan Siskon roolissa. Miettisen läsnäolo on joka hetki intensiivistä ja koskettavaa. Siskosta kasvaa vaikeuksien kautta vahva, vaan ei jyrä: herkkyys ja voima kietoutuvat eloisasti yhteen.

Miika Murasen Viljami on suruista tehty sankari. Roolityö on keskittynyttä, ja katsoja näkee, että tätä tehdään täysillä. – Ehkä jopa niin täysillä, että sävyjä soisi lisää.

Helka Periahon Elli on salavihassaan uskottava ja rujoudessaan paljas. Mira Luoti tekee ääninäyttelijänä Lempin roolin. Lempi jää etäiseksi, aaveenomaiseksi ääneksi ja hailakaksi kuvajaiseksi kesämaisemaan.

Näytelmän teemoilla on monta ulottuvuutta. Draama laajenee pohdinnaksi ihmisen osasta ja osattomuudesta. Kuten Sisko, Lempi ja Viljami, useimmat yrittävät rakentaa kaaokseen järjestystä ja roikkua hyvässä kiinni. Esityksen Ellissä taas huokuu osattomuuden motiivi: kun on pienestä pitäen muille vain penkki, pöytä tai pääläri, ei synny ymmärrystä ihmisarvosta. Osattomuus avaa vihan ja koston hanat. Niin eilen, niin tänään.

Tämä karu ja kaunis tarina kasvaa näyttämöllä ja lähtee katsojansa mukaan. Ei ole puuttunut rohkeutta eikä intohimoa, kun Rytisalon teos on alkuperää kunnioittaen dramatisoitu Rovaniemen teatterin näyttämölle. Miika Muranen työryhmineen sukeltaa esityksellään teatterin tekemisen syvään päähän.

Näytelmä

Lempi

Minna Rytisalon (2017) alkuperäisteoksen pohjalta dramatisoineet Miika Muranen ja Sinikka Sanelma

Ohjaus: Miika Muranen

Lavastus- ja pukusuunnittelu: Reija Hirvikoski

Valo- ja äänisuunnittelu: Taito Kantomaa

Rooleissa: Paula Miettinen, Miika Muranen, Vesa-Matti Komonen, Helka Periaho sekä äänirooleissa Mira Luoti ja teatterin näyttelijöitä

Muokattu 18.10.2020 kello 11.14: Korjattuun kuvaan kuvaajan nimi.