pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Ta­van­omais­ta kyl­mem­pi sää hi­das­taa Lapin tul­va­ti­lan­teen ete­ne­mis­tä – vapun jälkeen luvassa on lunta

Viime viikon lämpimät säät sulattivat lumia Lapin alueella ja jokien virtaamat lähtivät lähes kaikilla Lapin havaintoasemilla rauhalliseen nousuun. Tällä viikolla alkanut kylmä sääjakso yöpakkasineen pysäyttää virtaamien kasvun ja tulvatilanteen kehittymisen, kertoo Lapin Ely–keskus tiedotteessaan.

Kevät on tullut

Lämmin sääjakso on saanut vedenkorkeudet nousemaan lähes kaikilla Lapin alueen havaintoasemilla. Vedenkorkeudet ovat nousseet talven alimmista lukemista havaintoasemasta riippuen reilu puoli metriä, mikä on voinut joillakin paikoilla näkyä veden nousuna jään päälle. Kylmä sää on hidastanut vedenkorkeuksien nousua tai tilapäisesti pysäyttänyt sen.

Takatalvista säätä luvassa

Lapin alueelle ennustetaan laajoja lumisateita ensi viikon maanantaille ja uutta lunta voi kertyä paikoitellen jopa 10–15 cm. Lumen vesiarvo on edelleen tavanomaista suurempi Muonionjoen, Ounasjoen, Ivalojoen ja Tenojoen latvoilla.

Erityisesti Muonionjoella suuren lumimäärän sulamisesta voi syntyä jopa poikkeuksellisen suuri tulva. Muissa vesistöissä tulvahuipusta ennustetaan tavanomaista tai hieman keskimääräistä suurempaa ja tulvahuipun ajankohdan arvioidaan olevan touko-kesäkuun vaihteessa. Simojoella tulvahuippu on todennäköisesti toukokuun puolivälissä. Ennusteissa on vielä suurta epävarmuutta ja vaihtelua sekä tulvahuipun suuruuden että ajankohdan suhteen.

Jäät heikkoja

Vesistöissä on vielä jääkansi pääosin paikoillaan jokien virtapaikkoja lukuun ottamatta. Auringonpaiste ja veden virtaus on ohentanut ja haurastuttanut jäätä, minkä vuoksi jäällä liikkumista tulee välttää. Simojoella jäät ovat jo paikoitellen liikahdelleet. Vaikka Simojoella jää on keskimääräistä heikompaa, voi jääpatoja syntyä, mikäli Simojoen jäät lähtevät liikkeelle kerralla merialueen ollessa vielä jäässä. Jääpadot voivat nostaa vedenkorkeutta paikallisesti.

Voit seurata tulvatilannetta Lapin Ely–keskuksen sivuilta klikkaamalla tästä.