työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ta­sa-ar­vo­mu­seo puuttuu Suo­mes­ta

Ei ole sattuma, että hallituksessa on nuoria naisministereitä, jotka ovat sitkeällä yrittämisellä nousseet politiikan huipulle vaatimattomista lähtökohdista huolimatta maassa, jossa kaikilla on mahdollisuus opiskella joka asteella ja vieläpä ilmaiseksi. Ei ole myöskään sattuma, että brittiläinen Financial Times nimesi äskettäin pääministeri Sanna Marinin yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista.

Tätä ennen on talsittu pitkä tie kohti tasa-arvoa. On ollut vastoinkäymisiä, jarrutuksia, naisten vähättelyä ja tytöttelyä. Tasa-arvo naisten ja miesten välillä alkoi vähitellen 1870, kun suomalainen Maria Tschetschulin suoritti ensimmäisenä naisena julkisen ylioppilastutkinnon Pohjoismaissa.

Vuonna 1907 valittiin ensimmäiseen eduskuntaan 19 naista. Vuonna 2000 saimme Suomeen ensimmäisen naispresidentin. Tämä kaikki on ollut mahdollista valtiossa, jonka perustuslakiin on kirjattu syrjinnän kielto ja velvoite edistää sukupuolten tasa-arvoa.

Miten tasa-arvo näkyy ja kuuluu museokentällä? 2021 Suomessa oli 151 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitivät 328 museokohdetta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.