Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tar­vi­taan­ko saa­me­lais­kä­rä­jiä?

Tämän päivän kuuma puheenaihe on saamelaiskäräjälaki. Viidennen polven lappalaisena, kuten isäni on sanonut, voinen pohtia epätieteelliseltä pohjalta asiaa. Käräjät ei varmasti hyväksyisi minua vaaliluetteloon, sillä onhan sen tärkein tehtävä, ainakin lehtitietojen mukaan, tutkia sitä, kuka sinne ei kuulu.

Saamelaiskäräjien palveluksessa työskenteli 2021 lopulla 66 henkilöä. Hallintokuluihin upposi veronmaksajien varoja neljä miljoonaa euroa, joten he saavat varmasti selvitettyä sen, etten ole saamelainen.

”Suomessa on jo vuosikymmeniä riidelty siitä, ketkä ovat saamelaisia eli kuuluvat EU:n ainoaan alkuperäiskansaan”, Iltalehti kertoi. Helsingin Sanomat kysyi ”kuka saa olla saamelainen?” ja nimesi ”perimmäinen ongelmaksi” sen, että ”saamelaiset eivät itsekään ole löytäneet konsensusta siitä, kuka voi kuulua alkuperäiskansaan”. Otsikot kuvaavat tavallisen ihmisen tuntoja hyvin.

Joku aika sitten pääministeri Marin, kuultuaan sanat YK ja ihmisoikeudet, ryhtyi edistämään uutta lakia, jota kukaan Lapin kansanedustaja ei hyväksy.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita