Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Taphaus Ter­vo­la­sa

Oli tammikuun neliännen päivän aamu. Terffeyskeskuksen takana lastauslaiturin vieresä oleva ovi oli auki. Porstuasa näky ihmisiä - ja palion. joku sano:

-"Kannattaa ottaa numerolappu"

- "No, misäs niitä on?"

-"Tuosa pöyälä on rulla, josta voi repässä"

Saima numerot 70 ja 71.

Astuima sisäle käytävhän.

- "Ohhoh! Onko Tervolasa näin palion ihmisiä?"

- "Työsäkäyväthän saavat työpaikkansa puolesta työterffeyshoitajalta rokotuksen"

- "Ei Tervolasa", joku tiesi

-"Jaethankhan täälä ämpäreitä, ko näin palion on ihmisiä tänne tullu?"

-" Oakhan nämät niitä, jokka on ollu Arpelasa ämpärit pääsä tappelemasa?"

-" No ei kait Tervolasa näin paliua ihmisiä ole, oliskhan se juna pysähtyny ja purkanu väen tänne? "

Kello lähestyy pian yheksää. Ihmiset istuvat totisina vieri vieresä koko pitkän käytävän matkala, toiset seisovat? Kaikki oottavat. Sielä täälä huuli lentää, kommentteja kuuluu ja välilä makiaa naurua.

Kohta käytävälä puikkelehtii muutamia ihmisiä, jokka vaatetuksensa perusthela näyttävät niinkö olisivat kunnan taikka terffeyskeskuksen työntekijöitä. Vilahtipa siinä isokokonen nuorehko mieski, valkia takki vain heilahti.

Kukhan ohikulkija ei sanonu mithän.

Ovesta tullee koko ajan lissää ihmisiä. Jokku vain kurkistavat ja lähtevät pois.

Sitkeimmät jäävät jatkamhan oottamista.

Vähän yheksän jälkhin joku ovi aukiiaa.  Ensimäinen kuttuthan sisäle.

-" Sielä on kolme rokottaijjaa", joku tietää.

Vähitellen aina joku tullee ovesta ja jääpi istumhan viieksitoista minutiksi. Väki ei näytä sanottavammin vähentyvän.  Ovesta tullee aina vain uusia ihmisiä.

-" Näyttäs siltä, että täälä ei olis rokotevastasuutta, josta uutisista on kuultu ja lehistä luettu" , tilannetta kommentoihan, ja huuli lentää. Naurunvire viriää sielä täälä.

-" Yheksältä piti rokotuksen alkaa, mutta jo ennen yheksää paikala oli miestä niinkö meren muttaa"

-" Mistä net kaikki olit sinne tienhet tulla? "

-" Kunnan tiedotuslehesä ei ainakhan ollu asiasta mainintaa"

-" Se on ollu netisä", joku sano

-" Jaa, mutta usseimmathan elävät reaalimaelmasa eiväkkä netisä seiaa"

-"Kyllähän se niin on, että viestin perilemenosta on vastuusa se, joka viestin lähettää.Se pittää tehä niin, että net, joitten se pittää tietää, saavat sen tietää."

Mulle kävi niin, että aloin kysellä , millon Tervolan kunta alkaa antaa kolmansia koronarokotuksia. Sain infosta vastaukseksi, että ilman aikavarrausta on jo ollu yksi tilasuus.

-"  No, millonkas seuraava tilasuus järiestethän?", kysyin.

Infola ei ollu tietua, millon.

Menin sitten terffeyskeskuksesta asiaa kyselemhän.Sielä sanothin aika.

-"No, entä paikka, misäs se tapahtuu?, kysyin. Sitten sanothin paikka:" Terffeyskeskuksen takana lastauslaiturin vierestä pääsee. Sielä on opasthet".  Ei ollu, mutta väkiä oli palion, arvas, että sieltä päin kannattas mennä kattomhan.

Viime kevhänä, ko valtakunnallisisa tievotusvälinheisä oli tieto, että 80% ikäihmisistä on jo rokotettu, aloin kysellä, mikä on Tervolan rokotussuunnitelma. Panin sähköpostila kysymyksen johtavale lääkärile, hallintojohtajale ja kunnanjohtajale. Vastausta ei kuulunu. Panin muutaman päivän päästä saman kysymyksen kuntainfole ja tievon siittä, keile olin kysymyksen osottanu saamatta vastausta. Kunnanjohtajan sähköpostista oli tullu vastaus, että ko.-kohdetta ei löytyny, not found.

Pari päivää sen jälkhin, ko olin laittanu viestin kuntainfole, vastasi  johtava lääkäri..  Muutaman päivän päästä mieheleni soitethin ja sanothin aika , jollon voi tulla ottamhan rokotuksen ja paikka.  Minun kohale sama tapahtu seuraavala viikola.

Näistä tapahtumista syntyy ajatus, että Tervolan kunnan tievottamisesa olis parantamisen varraa, kovin avointa eikä ainakhan kovin tehokasta se ei ole, ko tievon saanti on näin suuren vaivan ja lypsämisen takana.

Mutta tästä tammikuun neliännen päivän tapahtumasta vielä sielä terffeyskeskuksen takakäytävälä, lastauslaiturin puolela:- " Olihan kunta järiestäny viihettä asukkailhen: tunnin, parin kestävän ruuhkasen istunnon, ootuksen". -"Sielähän näki tuttuja, joita harvemmin näkkee".  Tilasuuen järiestäjinä olivat ihmiset, joile met kuntalaiset maksama palkan.

Liisa Halonen-Laiti
Ovesta tullee koko ajan lissää ihmisiä. Jokku vain kurkistavat ja lähtevät pois. Sitkeimmät jäävät jatkamhan oottamista.