Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

"Tämä tapa opis­kel­la on luonut ryh­mä­hen­keä, en­nak­ko­luu­lot­to­muut­ta ja yh­tei­söl­li­syyt­tä" - Öl­jy­vä­ri­työt syn­tyi­vät etä­ope­tuk­ses­sa

Etäältä yhteen esittelee digiloikan tehneiden taideopiskelijoiden työn tuloksia.

Riitta Alapartanen: Omakuva.
Riitta Alapartanen: Omakuva.

Tornion kuvataideseuran galleria Taidekamarissa on esillä Etäältä yhteen -näyttely, jossa on Tornion kansalaisopiston öljyvärimaalauskurssilla syntyneitä töitä viime lukukaudelta. Työt ovat syntyneet pääasiassa etäopintojen aikana. Vain muutama työ ehti valmistua syksyn lyhyen lähiopetuksen aikana.

Maalauksen opiskelu aloitettiin etäopetuksena jo keväällä 2020, kun koronaviruksen vuoksi lähiopetus oli lopetettava.

Keväällä 2020 käytettiin aluksi sosiaalisen median alustaa, jonne opiskelijat lähettivät kuvia maalauksistaan. Keskustelu tapahtui chatin välityksellä.

Myöhemmin opiskelijat alkoivat päivittää digitaalisia välineitään ja syksyllä 2020  opiskelu alkoi videoyhteyden avulla. Käytännössä se tapahtuu siten, että opiskelijat lähettävät kuvia töistään opettajalle, joka jakaa ne kuvayhteyden avulla kaikkien osallistujien nähtäväksi.

Kuvat maalauksista arvioidaan yhdessä kerran viikossa olevan opintokerran aikana. Kaikki osallistuvat dialogiin, ja tunneilla kaikilla ovat kamerat ja mikrofonit auki. Töitä jatketaan itsenäisesti ja katsotaan taas viikon kuluttua, kunnes työt valmistuvat.

– Etäopiskelussa on tullut esiin paljon myönteisiä asioita. Töitä voidaan tarkastella lähietäisyydeltä tietokoneen ruudulla ja jokainen pääsee näkemään myös muiden työt kunnolla. Koska työn alla ei ole omaa maalausta samaan aikaan, keskustelu on hedelmällistä ja kannustavaa kaikkien paneutuessa yhdessä kulloisenkin maalauksen prosessin ongelmiin, kuvataideopettaja Tuula Seppänen sanoo.

– Tämä tapa opiskella on luonut ryhmähenkeä, ennakkoluulottomuutta ja yhteisöllisyyttä, jonka kaltaista ei ehkä saavutetakaan lähiopiskelussa, Seppänen lisää.

Opiskelijat ovat myös oppineet käyttämään digitaalista tekniikkaa, josta monilla oli alussa hyvin vähän kokemusta.

– Toisaalta etäoppiminen on vaatinut opiskelijoilta järjestelyjä kotona tehtävän työn ja videoneuvottelun suhteen. Kuitenkaan kukaan ei ole ollut tyytymätön nykyiseen opiskelutapaan, vaan se on luonut ikkunan ulos olosuhteiden vaatimassa eristäytyneessä tilanteessa. On jännittävää päästä vihdoin katsomaan syntyneitä töitä ”livenä”, Seppänen iloitsee.

Yleisö voi tutustua näyttelyyn turvaohjeistuksen puitteissa. Näyttely on avoinna 30.4. saakka Tornion kuvataideseuran galleria Taidekamarissa, Keskikatu 26, tiistaista perjantaihin 12–17 ja lauantaisin 11–15.