Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tal­vi­ren­kail­la ei tule enää ajella pää­siäi­sen yli, el­lei­vät kelit sitä vaadi – Tra­fi­co­min mukaan uudet tal­vi­ren­gas­sän­nöt on si­säis­tet­ty hyvin

-
Kuva: Pekka Peura

Talvirenkaiden käyttöaika päättyy maaliskuun lopussa. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että talvirenkaiden käyttöä saa jatkaa sen jälkeenkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Maaliskuu ei siis ole takaraja talvirenkaiden käytölle.

– Renkaiden vaihdossa ei kannata koskaan miettiä kalenteria vaan pitää katsoa vallitsevat olosuhteet, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen täsmentää.

Uudet talvirengassäädökset ovat peräisin viime kesäkuussa voimaantulleesta uudesta tieliikennelaista. Traficomin mukaan uusia talvirengassääntöjä on noudatettu mallikkaasti. Tammi-helmikuussa toteutetussa parkkipaikkaseurannassa havaittiin kesärenkaat vain neljässä autossa, kun tarkkailtavana oli yli 1 200 auton otos.

Parkkipaikkaseurannassa huomattiin myös, että kitkarenkaiden suosio on kasvanut entisestään. Seurannan mukaan kitkarenkaat on jo 19 prosentissa autoista, kun 2010-luvun alussa osuus oli noin 12 prosenttia.

Fakta

Muistilista renkaanvaihtoon

1. Tarkista renkaiden kunto ja uusi tarvittaessa kulunut, vaurioitunut tai vanha rengas.

2. Lain vaatima miniurasyvyys kesärenkaalle on 1,6 mm. Turvasuositus on kuitenkin vähintään 4 mm.

3. Varmista, että renkaan pyörimissuunta on oikein.

4. Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta.

5. Muista pyöränpulttien huolellinen kiristäminen ja tee jälkikiristys muutaman kymmenen kilometrin ajon jälkeen.

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom