Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Syyte: Mies val­mis­te­li pom­mi-is­kua Hel­sin­gin kes­kus­taan, koh­tee­na ul­ko­maa­lai­set ja mus­li­mit – Po­lii­sin testin mukaan koe­rä­jäh­de olisi jäänyt suu­ta­rik­si

Poliisi epäilee iskun suunnittelun motiiviksi kansallissosialismia. Syytetty on kertonut toivovansa, etteivät eri kulttuurit ja uskonnot olisi samassa paikassa.

Syytettä käsiteltiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Arkistokuva.
Syytettä käsiteltiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Arkistokuva.
Kuva: Silja Viitala

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa käsitellyn syytteen mukaan nuori latvialainen mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan uudenvuodenaattona 2018.

Miestä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen suunnittelusta. Mies kiistää syytteen.

Kun syytetty otettiin kiinni lokakuussa 2018, hänellä oli hallussaan räjähde, jota syyttäjä kutsuu "koeräjähteeksi". Esitutkintamateriaalin mukaan tällä räjähteellä ei olisi saanut aikaan räjähdystä. Syyttäjän mukaan miehen on ollut tarkoitus testata valmistamaansa räjähdettä ennen uudenvuodenaattoa.

Esitutkinnassa poliisi mallinsi syytetyn rakentaman koepommin. Koeräjäytyksessä kaliumkloraatin ja puuhiilen seos paloi, mutta räjähdystä ei tapahtunut.

Iltalehden mukaan testiräjäytyksen ja tutkimusten perusteella koeräjähde tuotti ainoastaan suuren määrän savua. Esimerkiksi räjähdepaketin ulkokuori oli liian tiivis. Syyttäjä kuvasi torstaina oikeudessa koeräjähdettä "täysin onnettomaksi".

Motiiviksi epäillään kansallissosialismia

Syyttäjän mukaan mies suunnitteli räjäyttävänsä itse valmistamansa pommin väkijoukossa, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Poliisin esitutkintamateriaalissa teon motiiviksi epäillään sitä, että mies kannattaa kansallissosialismia. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Miehellä on kädessään tatuointi SS-joukkojen sotilaasta ja hänen hallustaan löytyi kansallissosialistisia tarrakuvia.

Esitutkinnassa mies on myöntänyt toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot olisivat erillään toisistaan ja että Euroopassa pitäisi olla eurooppalainen kulttuuri. Syyttäjän mukaan miehen oli tarkoitus iskeä väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeita.

Puhelimessa ohjeita pommin valmistukseen

Syyttäjä vaatii miehelle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan mies on tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman mainittujen rikosten tekemisestä.

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan syytetty on valmistanut räjähteen ja siitä on löytynyt hänen dna:taan.

Syytetty myönsi esitutkinnassa, että hän oli ladannut puhelimeensa Venäläinen keittiö -teoksen eli niin sanotun "kotiterroristin käsikirjan", jossa oli muun muassa ohjeita pommin valmistamiseen. Syytteen mukaan mies oli suunnitellut ottavansa pommiin aineksia työpaikaltaan.

Poliisin kuuleman todistaja on kertonut, että syytetty oli puhunut hänelle jo syksyllä 2018 pommin tekemisestä sekä suunnitelmasta sen räjäyttämiseksi.

Esitutkinnassa syytetty on kiistänyt suunnitelleensa mitään vakavaa väkivaltaa ja syyllistyneensä rikokseen. Mies on kuitenkin myöntänyt, että hän piti hallussaan valmistamaansa räjähdettä ja puhuneensa humalassa pommin räjäyttämisestä.