Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

"Syökää si­lak­kaa", kehotti pää­mi­nis­te­ri, ja neuvo on yhä ajan­koh­tai­nen – Kokeile si­la­koi­ta fish and chips -an­nok­ses­sa tai es­pan­ja­lai­sis­sa ta­pak­sis­sa

Silakan syöminen on ekoteko, sillä se vähentää Itämeren ravinnekuormitusta.

Kun tuhansien järvien maassa syödään kalaa, se on useimmiten norjalaista lohta tai thaimaalaista tonnikalaa. Muutos on tapahtunut muutamassa vuosikymmenessä, sillä vielä 1980-luvulla puolet syödystä kalasta oli kotimaista: kirjolohta, silakkaa ja muita luonnonkaloja.

1990-luvun alussa pääministeri Harri Holkeri kehotti suomalaisia syömään silakkaa, kun kansalaiset valittivat elintarvikkeiden hinnoista. Klassikoksi muodostunut neuvo on nyt entistä ajankohtaisempi, sillä arkisesta silakasta saa hienostuneita herkkupaloja edullisesti.

Nykyään neljä viidesosaa suomalaisesta silakasta päätyy rehuksi turkiseläimille ja vientiin. Sen ei tarvitsisi olla näin.

Suomalaisten kalojen epäonneksi monista niistä on tullut ajan myötä "roskakaloja”.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.