Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Syn­ty­nei­den mää­räs­sä kir­jat­tiin Lapissa viime vuonna uusi poh­ja­lu­ke­ma ja samalla lap­pi­lai­sia kuoli poik­keuk­sel­li­sen paljon – katso, kuinka paljon ihmisiä syntyi ja kuoli omassa kun­nas­sa­si

Lapissa kuten koko maassa kuoli viime vuonna poikkeuksellisen paljon ihmisiä. Ylikuolleisuus on osasyy siihen, että kuolleiden enemmyys syntyneisiin nähden kasvoi ennätyksellisen suureksi.

Negatiiviseen väestönkehitykseen vaikuttaa kuitenkin myös toinen, pitkäaikaisempi trendi. Se on syntyvyyden pienentyminen.

– Syntyneiden ja kuolleiden välinen suhdeluku menee koko ajan huonompaan suuntaan. Syy tähän ei ole niinkään kuolleisuuden kehitys vaan syntyvyyden kehitys, sanoo väestönkehityksen asiantuntija Rasmus Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.

Lapissa kehitys näkyy niin, että lapsia syntyi viime vuonna 1 296, mikä on ennätyksellisen vähän. Se on noin 500 lasta vähemmän kuin vielä vuosituhannen alussa.

"Yhtä syntynyttä kohden kuoli kaksi henkilöä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.