“Syn­ny­tyk­seen osal­lis­tu­mi­sen pitäisi olla isän oikeus” - me­ri­lap­pi­lais­pa­ri odottaa vauvaa ris­ti­rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa, ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia höl­len­net­ty tois­tai­ses­ti

Juha ja Katriina toivovat, että isän oikeus osallistua synnytykseen ja vauvan ensimmäisiin päiviin toteutuu myös poikkeusaikoina.
Juha ja Katriina toivovat, että isän oikeus osallistua synnytykseen ja vauvan ensimmäisiin päiviin toteutuu myös poikkeusaikoina.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Keminmaalla asuvat Juha ja Katriina ovat odottaneet esikoistaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Näihin päiviin saakka suomalaisissa sairaanhoitopiireissä on noudatettu äärimmäisiä koronavarotoimia, joissa raskaana olevien puolisoilta on kielletty saapuminen lapsivuodeosastolle. Puolisot ovat saaneet olla mukana vain synnytyksen h-hetkellä, mutta osastolle heillä ei ole ollut asiaa.

– Isät ovat saaneet parkkipaikalla odotella synnytyssaliin pääsyä. Synnytyksen jälkeen heidät on potkittu pois. Eihän se oikein mukavalta tunnu, Juha toteaa.

Vierailurajoitusten aikana Länsi-Pohjassa oli yli 60 synnytystä.

– Tuntuu ihmeelliseltä, että vuonna 2020 isät on rajattu pois tärkeistä ensimmäisistä hetkistä. Ei läsnäoloa ja vauvaan tutustumista voi korvata videopuheluilla.

On ymmärrettävää, ettei koko suku, tuttavat ja ystävät vieraile nyt synnytysosastolla.

– Mutta ei isä ole mikään vierailija, vaan tasavertainen vanhempi perheessä, Katriina muistuttaa.


Perheillä ei välttämättä ole kokemusta pienten vauvojen hoitamisesta ennen kuin oma vauva syntyy. Jollekin ensimmäinen vauva, jota hän pitää sylissään on oma vauva.

Synnytysosastojen hoitajat auttavat vanhempia alkuun vauvan hoitamisessa. On tärkeää, että molemmat vanhemmat saavat opetella hoitamaan vauvaa alusta asti. Koronarajoitusten aikaan alun hoitovastuu on jäänyt äideille. On tärkeää, että molemmat vanhemmat pääsevät opettelemaan vauvan hoitamista heti ensimetreiltä.

– Se, ettei isä ole saanut osallistua koko synnytykseen aiheuttanut pelkoa, ahdistusta ja surua etenkin synnytystä pelkäävillä äideillä, Katriina toteaa.

Sosiaalisessa mediassa aiheesta on käyty tuohtunuttakin keskustelua. Internetissä on kerätty adressia, jossa vaaditaan synnyttäjien, puolisoiden ja lasten oikeuksien turvaamista myös poikkeustilanteissa.

– Tilanteesta on tehty useita kanteluita oikeusasiamiehelle. WHO on linjannut, että synnyttäjällä on oikeus tukihenkilöön koko synnytyksen ajan, vaikka synnyttäjällä olisi todettu koronavirustartunta, Katriina toteaa.

Joissain kunnissa isät eivät ole saaneet tulla neuvolakäynneillekään, mutta Keminmaassa tällaista linjausta ei ole ollut. Perhevalmennukset ovat myös olleet koronan vuoksi tauolla.

Maanantaista lähtien rajoituksia on kuitenkin alettu pikkuhiljaa purkaa ja synnytyssairaalan sairaanhoitopiirin alueella asuva oireeton tukihenkilö voi nyt osallistua synnytyksen lisäksi vastasyntyneen hoitoon osastolla.

– Synnyttäjille ja heidän puolisoilleen on luvattu, että rajoitukset tullaan purkamaan heti kun se on mahdollista. Koska koronaviruspandemia on osoittanut laantumisen merkkejä, voimme purkaa asteittain vierailurajoituksia 1.6. lähtien, toteaa synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Pia Vittaniemi.


Mikäli koronavirustartuntojen määrä Länsi-Pohjan alueella kuitenkin lisääntyy uudelleen, rajoituksia voidaan joutua ottamaan uudelleen käyttöön.

– Rajoitusten tarkoituksena on ollut suojata ensisijaisesti vastasyntyneitä ja synnyttäneitä äitejä sekä henkilökuntaa. Pitää muistaa, että pandemiaa ei ole vielä voitettu, ja on mahdollista, että rajoitustoimet pitää ottaa myöhemmin käyttöön uudelleen, Vittaniemi muistuttaa.

Suomessa rajoitettiin sairaaloiden vierailuja Covid-19 -virusinfektion vuoksi keväällä 2020. Synnytyssairaaloissa sallittiin tukihenkilöiden ja puolisoiden mukana olo synnytyksessä ja vauvan syntymän jälkeen synnytyssalissa. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan näin meneteltiin myös Mehiläinen Länsi-Pohjan synnytysosastolla. Vierailut synnytysvuodeosastoilla eivät ole edellä mainittujen suosituksen mukaan koronavirusepidemian aikana olleet sallittuja.

Vittaniemi kertoo, että syntymän jälkeen perheet ovat voineet viettää yhdessä aikaa hieman tavanomaista pitempään synnytyssalissa.

Vittaniemi kertoo, että synnyttäjät ja heidän puolisonsa ovat suhtautuneet rajoituksiin ymmärtäväisesti ja hienosti.

– Onneksi nykyaikana on teknologiaa, joka mahdollistaa vastasyntyneeseen tutustumisen myös etäyhteyksien avulla, näin myös perheen vanhemmat sisarukset voivat osallistua vauvan ensipäiviin, Vittaniemi toteaa.

Odotusaika on perheen yhteinen asia, ja puolisot ovat yleensä mukana ultraäänitutkimuksissa ja synnytyksen käynnistymisvaiheissa sairaalassa.

– Olemme raskain mielin joutuneet rajaamaan puolisoiden osallistumista. Luonnollisesti hoitohenkilökunta ei voi korvata läheistä ihmistä, mutta olemme parhaamme tehneet synnyttäjien tukemiseksi.

Vittaniemi muistuttaa, että rajoitusten tarkoituksena on ollut suojata ensisijaisesti vastasyntyneitä ja synnyttäneitä äitejä sekä sairaalan henkilökuntaa.

– Ehkä meillä tänä päivänä on hieman enemmän tietoa viruksesta kuin muutama kuukausi sitten, olemme saaneet arvokasta tietoa virustaudista ja mahdollisesti jos ja kun uusi epidemia tulee, niin osaamme mitoittaa suojaukset ja rajoitukset oikein.


Katriinaa ja Juhaa tieto rajoitusten höllentämisestä huojentaa.

–Toivottavasti vauva syntyy ennen kuin rajoituksia tiukennetaan. Toisaalta eihän sekään ole varmaa, kuinka nopeaa uusi aalto tulee ja kuinka pian isät rajataan pois.Onhan tämä aika epävarmaa. Isän osallistuminen pitäisi olla isän oikeus, ei asia, josta joutuu lukemaan sairaanhoitopiirien tiedotteesta, voiko tänään osallistua oman lapsen synnytykseen ja ensihetkiin osastolla ja huomenna ei, Katriina sanoo.