Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Kolumni

Sy­dä­me­ni lämpeni tu­ris­teil­le – tänä talvena olen en­si­ker­taa ha­vah­tu­nut tä­kä­läis­ten tapaan mollata Lapin tu­ris­te­ja

Maria Paldanius kolumni kolumnikuva kommentti

Lähde sinäkin talvilomalle Suomen Lappiin! Täällä on kylmää ja täällä on pimeää. Aurinko ei paista, eikä lämpö tai merituuli helli hipiää.

Kaikki on kallista, kaikkialla on ruuhkaa, välimatkat ovat pitkät ja jonot loputtomat. Paleltuminen, liukastuminen ja jäihin putoaminen on harvinainen uhka tai mahdollisuus.

Nähtävyyksistä ei ole runsauden pulaa – ja todennäköisesti revontulet jäävät näkemättä!

Siinäpä mojova – ja mojovan rehellinen – Lapin talvimatkailumainos, jota ei ole olemassa.

Ei tietenkään ole. Matkailumarkkinoinnin tehtävänä on myydä unelmia, utopioita, unohtumattomia elämyksiä.

Värikynää ja tarinallisuutta ei säästellä, kun Lapin talvikautta tuutataan turisteille. Erään ulkomaisen matkatoimiston mainos näyttää esimerkkiä: ”Jos etsit poikkeuksellista lomakohdetta, matkusta Suomen Lappiin! Talven ihmemaassa voit tavata joulupukin, ihastella revontulia tai lähteä husky-ajelulle!”

Kyllä, tämä(kin) on totta.

Yleensä todellisuus on kuitenkin tarua karumpaa, minkä jokainen sopivasti pessimistisellä elämänasenteella varustettu matkailijakin taatusti tietää.

Kovin syvälle myyntipuheiden pinnan alle ei tarvitse kaivautua, kun jo selviää, mistä suunnasta täälläpäin maailmaa tuulee (enimmäkseen Jäämereltä).

Samasta syystä en lakkaa ihmettelemästä turistien paljoutta Lapissa talviaikaan. Miksi ne tänne tulevat? Mikseivät ne mene jonnekin lämpimään, leppoisaan, helppoon ja halpaan?

Syyskuussa 2023 brittiläinen matkailusivusto laati listan talvikauden parhaista matkakohteista. Kymmenen kärki: Malediivit, Kypros, Dubai, Bali, Seychellit, Mauritius, Kanariansaaret, Thaimaan saaret, Meksiko ja Marokko.

Amerikkalaisen matkailumedian listaus seurailee samaa, kylmyyttä ja pimeyttä karttavaa kaavaa: kärjestä löytyvät muun muassa Honolulu, Costa Rica, Galapagos-saaret, Curacao ja Phuket. Tämä tietoisku ihan vaan vinkiksi lappilaisille – jos joku (muukin kuin allekirjoittanut) haikailee turistiksi etelän lämpöön.

Matkailumarkkinoinnin tehtävänä on myydä unelmia, utopioita, unohtumattomia elämyksiä.

Tänä talvena olen ensikertaa havahtunut täkäläisten tapaan mollata Lapin turisteja: milloin ”niitä” on liikaa, milloin ”ne” käyttäytyvät väärin, milloin ”niiltä” ei saa hetken rauhaa. Voi meitä, parkoja, kun joudumme kärsimään!

Valitusvirsien valaisemana aloin etsiä itsestäni, ellen rakkautta, niin ainakin kunnioitusta tänne tulevia kohtaan. Tunne ei löytynyt helposti, mutta löytyi silti – vähitellen, yksi sydänlihassolu kerrallaan.

Nyt katselen haalareissaan pitkin kyliä kahisevia turisteja uusin silmin. Voinko olla väärässä ajatellessani, että heikäläiset ovat yhtä sitkeitä sissejä kuin meikäläiset, jotka asumme ja elämme täällä?

Samalla tavalla hekin ovat uhmanneet mukavuudenhaluaan pynttäytymällä toppavaatteisiin ja suuntaamalla palmurantojen sijaan Lappiin. Mitä väliä, vaikka motiivina olisivat ”ikuiset kliseet” – joulupukki, porot ja revontulet?

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.