Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Pääkirjoitus: Ää­nes­tä­jien oi­keus­tur­va vaa­ras­sa – saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki tulisi pi­kai­ses­ti uu­dis­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Suomi palaa arkeen: Poik­keus­ai­ko­jen lain­sää­dän­tö pu­re­taan

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Kuva: Kimmo Brandt/compic

Poikkeustila päättyy Suomessa.

Koronavirusepidemian takia käyttöön otetusta poikkeusajan lainsäädännöstä luovutaan ja poikkeusolot päättyvät. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus purkaa valmiuslain käyttöönoton.

Valtioneuvosto antaa tänään asetukset valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamiseksi. Kumoamisasetukset ja poikkeusolojen päättyminen tulevat voimaan huomenna.

Koronaepidemiaa hallitaan vastaisuudessa muiden lakien, erityisesti tartuntatautilain puitteissa. Lisäksi käytetään viranomaisten määräyksiä, ohjeita ja suosituksia.

Valtioneuvosto totesi 16. maaliskuuta yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot.

Käyttöön otettiin sen myötä valmiuslain pykäliä, jotka ovat antaneet mahdollisuuden puuttua esimerkiksi terveydenhoidon työntekijöiden vuosilomaan ja irtisanomisaikaan. Myös Uudenmaan eristäminen ja koulujen sulkeminen tapahtui valmiuslain nojalla.

Tiedotustilaisuus valtioneuvoston linnan tiedotustilassa alkaa kello 14.00. Tilaisuudessa ovat paikalla pääministeri Sanna Marin ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: