Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Kolumni

Suomi on pa­ra­tii­si – pitäkää siitä huolta

-

Matkustin vuonna 2011 Lintulan luostarin nunna Kristodulin (1945–2020) johdolla Siinain erämaahan, Pyhän Katariinan luostariin. Se on on vanhimpia toimivia luostareita lähes 1700 vuoden iässä.

Syy luostarin säilymiseen on raadollinen. Sitä pitävät pyhänä kolme monoteististä, yksijumalaista maailmanuskontoa: muslimit, juutalaiset ja kristityt. Eivät ole raskineet tehdä niitä hävityksen töitä, joita ihmisillä on taipumusta tehdä, kun jokin kansa tai uskonto tuntuu vieraalta.

Siinain erämaan läpi kulkee salakuljettajien reittejä. Täyteen pakattu pakumme pysäytettiin monelle konekiväärimiesten hallinnoimalle Egyptin valtion tarkastuspisteelle.

Luostarissa Siinain vuoren kupeella käy viljalti pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Lähiseudun beduiinit saavat tuloja käsitöiden ja elintarvikkeitten myynnistä ja kameliajeluista.

Pyhän Katariinan reliktejä eli pyhäinjäännöksiä säilytetään luostarissa. Oppaana toiminut munkki kertoi venäläisen Jekaterinburgin kaupungin pyytäneen lainaan kaupungin vuosijuhlaa varten Pyhän Katariinan käden reliktiä, koska hän on kaupungin suojeluspyhä. Kun munkki apeana selitti, etteivät venäläiset koskaan palauttaneet arvokasta pyhäinjäännöstä, suomalainen ryhmämme räjähti nauruun. Kasakka ottaa kaiken, minkä irti saa.

Lähistöllä tapasimme vuorenrinteellä pienessä talossa majailleen Isä Mooseksen, erakkomunkin. Hän piti meille opetuspuheen nimeten kristittyjen tärkeimmäksi tehtäväksi tuoda iloa maailmaan, jossa on aina tuskaa, sairautta ja murhetta. Suomalaiset saarnamiehet varoittelevat enemmän suruttomuudesta.

Isä Mooses oli vieraillut Suomessa. Hän täräytti varsin epäteistisesti, että paratiisi on olemassa, ja se on Suomi.

Erakkomunkin viestejä en unohda. Suomalaiset ovat arvioineet itsensä jo viidettä kertaa maailman onnellisimmaksi kansaksi.

"Sairauksia hoidetaan, lapset saavat kohta taas käydä ilmaista koulua ja ruokaa riittää useimmille. Suomi on paratiisi."

Rakastan isänmaata ja äidinkieltä, arvostan hyvää perustuslakia ja rehellisiä vaaleja. Uskon Suomen selviytyvän nykyisestä hallituksesta kuten kaikista aiemmistakin. Kaatuu, jos ei toimi.

Enemmän voisimme välittää toisistamme, myös toisista kansoista, ottaa huomioon yksinäisyyteen tai köyhyyteen uponneet. Kuulun vähän kuluttaviin hyväosaisiin. Haluan epämuodikkaasti maksaa enemmän veroja, että vanhukset saisivat hyvää hoitoa eikä köyhimpien tukia leikattaisi.

Tätä kirjoittaessa kotijärvi on tyyni ja keskikesän raukea aurinko kultaa männynlatvoja. Hiljaisuus hivelee sielua. Sairauksia hoidetaan, lapset saavat kohta taas käydä ilmaista koulua ja ruokaa riittää useimmille. Suomi on paratiisi.

Hyvät uudet ministerit, pitäkää paratiisista huolta. Perukaa ilkeimmät leikkaukset, jos ne tuuppivat eniten köyhyyteen pudonneita. Valtionvelkamme suhteessa bruttokansantuotteeseen on yhä Euroopan keskitasoa.

Kirjoittaja on metsänhoitaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.