kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Suomi ja Yh­dys­val­lat aloit­ta­vat neu­vot­te­lut puo­lus­tus­yh­teis­työs­tä syksyn aikana – ta­voit­tee­na sopimus 1–2 vuoden päästä

Maat sopivat yhteistyön syventämisestä, kun presidentti Niinistö vieraili Washingtonissa maaliskuussa.

Suomi ja Yhdysvallat sopivat puolustusyhteistyön syventämisestä, kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Washingtonissa maaliskuun alussa ja tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa.
Suomi ja Yhdysvallat sopivat puolustusyhteistyön syventämisestä, kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Washingtonissa maaliskuun alussa ja tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa.
Kuva: Pete Marovich / POOL

Suomi ja Yhdysvallat käynnistävät syksyn aikana sopimusneuvottelut puolustusyhteistyöstä, kertoo ulkoministeriö.

Ministeriön mukaan sopimus luo puitteet ja oikeudellisen pohjan Suomen ja Yhdysvaltain väliselle säännölliselle puolustusyhteistyölle.

– Sopimus määrittelee Yhdysvaltojen joukkojen asemaa niiden toimiessa Suomen alueella ja sisältää muun muassa verotukseen, tulleihin ja pätevyyksien tunnustamiseen liittyviä käytännön kysymyksiä, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Sopimus olisi luonteeltaan sitova kansainvälinen sopimus. Sen lopullisesta käsittelystä ja hyväksynnästä Suomessa päättäisi eduskunta. Neuvottelujen kestoksi ennakoidaan yhdestä kahteen vuotta.

Puhe sopimuksesta alkoi jo ennen kuin Suomi päätti kevään päätteeksi hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Suomi ja Yhdysvallat sopivat puolustusyhteistyön syventämisestä, kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Washingtonissa maaliskuun alussa ja tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa.

Niinistö sanoi tuolloin, että yhteistyön syventäminen tapahtuu "prosessimuotoisesti, yksilöimättä nyt kaikkia keskusteluun tulevia ehdotuksia turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä".

Nyt ulkoministeriö sanoo, että sopimusneuvottelujen käynnistäminen on osoitus Yhdysvaltain sitoutumisesta Suomen ja Euroopan turvallisuuteen.

– Suomen Nato-jäsenyys ei vähennä Yhdysvaltojen kanssa tehtävän kahdenvälisen yhteistyön merkitystä, vaan avaa sille uusia mahdollisuuksia. Sopimuksen myötä Suomella on myös entistä paremmat valmiudet Nato-jäsenyytemme toimeenpanoon, ministeriö kertoo.