Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suo­mes­sa nuorten odo­te­taan it­se­näis­ty­vän var­hain, mutta kukaan ei it­se­näis­ty kes­tä­väs­ti yksin

Suomessa nuorten odotetaan itsenäistyvän varhain. Nuorten aikuisten yksin pärjäämisen paine on erityisen kova, ja samaan aikaan yksinäisyyden kokemukset syvenevät. Myös sosiaaliset suhteet ovat itsenäistymisvaiheessa suuressa murroksessa. Korona-aika huolineen ja rajoituksineen on korostanut yksin pärjäämisen paineita ja yksinäisyyden kokemuksia.

Eriarvoisuus näkyy nuorten sosiaalisissa suhteissa. Kaikkia yhteisölliset suhteet eivät kannattele samalla tavoin, eikä kaikilla ole turvalliseksi koettua ihmistä elämässään. Voimavarat sosiaalisten suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen saattavat olla rajalliset. Nuorten mahdollisuus osallistua yhteisölliseen toimintaan eriytyy huolestuttavalla tavalla - katsottiinpa harrastamista tai vaikuttamista kunnassa.

Itsenäistyvien nuorten sosiaalisten suhteiden tukemisen tulee olla sektorirajat ylittävä strateginen tavoite. On tärkeää, että palveluissa tunnistetaan myös 18 vuotta täyttäneen läheissuhteiden merkitys.

Myös nuorten perheille tulee olla tarjolla riittävää tukea, perhemuodosta riippumatta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi