pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suomen Yrit­tä­jiin pu­heen­joh­ta­ja­ki­sa – kiin­nos­tus jär­jes­tön johtoon virisi vihdoin kesällä

Kaikki kolme varapuheenjohtajaa ovat nyt ehdolla Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi. Uusi puheenjohtaja valitaan lokakuussa Jyväskylän liittokokouksessa.

Petri Salminen ilmoittautui ensimmäisenä jo helmikuussa ehdokkaaksi SY:n puheejohtajaksi.
Petri Salminen ilmoittautui ensimmäisenä jo helmikuussa ehdokkaaksi SY:n puheejohtajaksi.
Kuva: Markus Sommers

Yrittäjäjärjestön puheenjohtajakisa lähti keväällä liikkeelle verkkaisesti. Varapuheenjohtaja Petri Salminen Jyväskylästä asettui ehdokkaaksi helmikuussa, ja sen jälkeen oli kesään asti hiljaista. Petri Salmisen yritykset Jyväskylässä ovat Salminen & Tikka Oy ja AJ-Tools Oy.

Kesän aikana kilpaan ovat lähteneet mukaan myös kaksi muuta SY:n varapuheenjohtajaa. Uudenmaan Yrittäjät esittää puheenjohtajaksi tilitoimistoyrittäjä Antti Rantalaista Hyvinkäältä ja Etelä-Savon Yrittäjät jätehuolto- ja siivousalalla toimivaa Nina Rasolaa Mikkelistä.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja vaihtuu lokakuussa Jyväskylän liittokokouksessa, koska nykyisellä puheenjohtajalla, seinäjokelaisella Jyrki Mäkysellä tulee täyteen kolme kaksivuotiskautta yrittäjäjärjestön johdossa. Järjestön sääntöjen mukaan kolmen kaksivuotiskauden jälkeen puheenjohtaja vaihtuu. Mäkysen yritys on työympäristöjä kehittävä, suunnitteleva ja toteuttava Oy HM Profiili Ab, joka toimii Seinäjoella, Vaasassa, Pietarsaaressa ja Jyväskylässä.

Kisa oli toivottava

Jukka Hurrila haluaa nostaa varapuheenjohtajien roolia puheenjohtajan rinnalla.
Jukka Hurrila haluaa nostaa varapuheenjohtajien roolia puheenjohtajan rinnalla.

Ensimmäisenä ehdolle asettunut Salminen valittiin vajaat kaksi vuotta sitten suurimmalla äänimäärällä SY:n varapuheenjohtajaksi. Salminen sanoo, että hän ei yllättynyt kesällä ilmaantuneista kilpaehdokkaista.

– Järjestön kannalta oli toivottavaa, että kisa tulee. Kaikki varapuheenjohtajat ovat hyvin sitoutuneita järjestön toimintaan.

Salminen aikoo aloittaa kampanjansa elo- tai syyskuun aikana. Juuri nyt aikaa vie se, että perheeseen syntyi esikoinen noin viikko sitten.

Salminen sanoo, että yrittäjäjärjestön pitää nähdä yrittämisessä tapahtuvat muutokset ja tuoda ne julkiseen keskusteluun. Yrittäjyys on hänen mukaansa yhä monimuotoisempaa. Yksinyrittäjien ja asiantuntijayrittäjien määrä kasvaa perinteisten teollisuusyrittäjien rinnalla.

– Työmarkkinakeskustelua käydään edelleen 1970-luvun näkökulmasta, jolloin työantajat ja työntekijät olivat vastakkain. Todellisuus on nyt aivan toista, yritys on vaikeuksissa, jos työntekijät eivät siellä viihdy.

Paikallista sopimista edistettävä

Antti Rantalainen sanoo, että pandemia on osoittanut SY:n merkityksen myös neuvontaorganisaationa.
Antti Rantalainen sanoo, että pandemia on osoittanut SY:n merkityksen myös neuvontaorganisaationa.

Antti Rantalainen pyrkii jo kolmatta kertaa Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi. Aiemmin hän on ollut ehdolla vuosina 2000 ja 2008.

Rantalainen sanoo, että yrittäjiä kyllä nykyisin arvostetaan, mutta se ei näy riittävästi päätöksenteossa.

– Yrittäjien asema on selkeästi heikompi päätöksenteossa, ja järjestö on syrjäytetty työmarkkinapöydistä. Elinkeinoelämän keskusliitto, EK ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö, SAK pitävät etuoikeutenaan sosiaalilainsäädäntöön vaikuttamista.

Rantalainen parantaisi pienten yritysten toimintaedellytyksiä edistämällä paikallista sopimista.

Rantalaisen mukaan pandemia on osoittanut, että yrittäjää myös kuunnellaan Suomessa.

– Vaikutimme paljon siihen, että yrittäjien tukitoimet lähtivät liikkeelle nopeasti ja saatiin rakennettua siltaa pandemian pahimman vaiheen yli.

Yrittäjän arki esille

Nina Rasola sanoo, että yrittäjiä tarvitaan kantamaan vastuuta koronakriisin jälkeisestä ajasta.
Nina Rasola sanoo, että yrittäjiä tarvitaan kantamaan vastuuta koronakriisin jälkeisestä ajasta.

Mikkeliläinen Nina Rasola sanoo, että yrittäjäjärjestön isot tavoitteet liittyvät työmarkkinoiden uudistamiseen ja sääntelyn purkamiseen.

– Työmarkkinoiden uudistaminen vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan ja se on nähtävä mahdollisuutena saada Suomi uuteen nousuun. Tarvitsemme rohkeita, mutta asiallisia avauksia ja arjen esimerkkejä.

Suomen Yrittäjät on Rasolan mukaan hyvin mukana yrittäjyyteen liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta yrittäjyyden arki on saatava entistä näkyvämmäksi tärkeän edunvalvonta- ja vaikuttamistyön rinnalla.

Yrittäjyyttä arvostetaan Rasolan mukaan nyt enemmän kuin aikaisemmin, mutta yrittäjyyttä ymmärretään edelleen huonosti yhteiskunnan eri tahoilla.

Rasola on toistaiseksi ainoa puheenjohtajavaalissa mukana oleva naisehdokas. Hän ei pidä sitä etuna tai haittana.

– Jäsenistö valitsee tehtävään parhaan ehdokkaan.

Suomen Yrittäjät valitsee järjestölle puheenjohtajan Jyväskylän liittokokouksessa lauantaina 17. lokakuuta.

Kolme ehdolla varapuheenjohtajaksi

Anne Niemi toivoo, että yrittäjäjärjestö nostaisi rohkeasti esiin epäkohtia ja tekisi kaikkensa niiden korjaamiseksi.
Anne Niemi toivoo, että yrittäjäjärjestö nostaisi rohkeasti esiin epäkohtia ja tekisi kaikkensa niiden korjaamiseksi.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajuus kiinnostaa tällä hetkellä kolmea yrittäjää. Ehdolla ovat Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi ja Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Hurrila.

Suomen Yrittäjät valitsee lokakuun liittokokouksessa järjestölle puheenjohtajan lisäksi kaksi varapuheenjohtajaa.

Salon Kiskosta ehdolla olevalla Jyrki Hakkaraisella on kaksi lakitoimistoa ja lisäksi hän vuokraa muun muassa kahta huvilaa. Ennen yrittäjyyttä Hakkarainen toimi lakimiehenä ja neuvottelupäällikkönä Suomen lähi- ja perushoitajaliitossa sekä kunnanjohtajana Pohjassa.

Jyrki Hakkarainen sanoo olevansa sitoutunut yrittäjyyden edistämiseen sataprosenttisesti.
Jyrki Hakkarainen sanoo olevansa sitoutunut yrittäjyyden edistämiseen sataprosenttisesti.

Porilaisella Hurrilalla on työvalmennukseen erikoistunut Länsivalmennus Oy, jolla on toimistot Porissa, Raumalla ja Harjavallassa. Hurrila aloitti yksinyrittäjänä vuonna 2006. Hän sanoo pyrkivänsä nostamaan varapuheenjohtajien roolia puheenjohtajan rinnalla.

Vimpeliläinen Anne Niemi on toiminut sukunsa omistamassa yrityksessä ensin peruna-alalla ja elintarviketeollisuudessa sekä myöhemmin metalliteollisuuden ja pääomasijoitusten parissa. Tänä vuonna hän perusti tyttärensä kanssa naisten vaatetusalan yrityksen.

Niemi toivoo, että yrittäjäjärjestö nostaisi rohkeasti esiin epäkohtia ja tekisi kaikkensa niiden korjaamiseksi.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja

Vaali lokakuussa

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Valinnat tekee liittokokous, joka pidetään lauantaina 17. lokakuuta Jyväskylässä.

Suomen Yrittäjien sekä puheenjohtaja- että varapuheenjohtaja -ehdokkaaksi voi ilmoittautua vielä liittokokouksessa.

SY:n hallinto myös virtaviivaistuu. Nykyisen yli 40-henkisen hallituksen sijasta SY:n hallitukseen valitaan enää 11 yrittäjää. Nykyinen työvaliokunta lakkaa. Uutena valitaan kaksi kertaa vuodessa kokoontuva valtuusto, jolle liittokokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

SY:n jäsenenä on 115 000 yritystä.