Helle: Lapin Kansa keräsi asian­tun­ti­joi­den parhaat vinkit hel­teel­tä suo­jau­tu­mi­seen – näin pidät kotisi vii­leä­nä

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Suomen ja Turkin pre­si­den­tit kävivät "a­voi­men ja suoran" kes­kus­te­lun, kertoo Nii­nis­tö

Niinistön mukaan "tiivis dialogi" jatkuu myöhemmin.

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Presidentti Sauli Niinistö kertoo käyneensä puhelinkeskustelun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa tänään. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Twitterissä Niinistö kuvasi keskustelua "avoimeksi ja suoraksi". Presidentit myös sopivat, että tiivis dialogi Suomen ja Turkin välillä jatkuu.

Presidentit keskustelivat Suomen Nato-jäsenyydestä, koko euroatlanttisen alueen turvallisuudesta ja terrorismin vastaisesta taistelusta. Niinistö toteaa, että Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Niinistö totesi myös presidentti Erdoganille, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen ja kahdenvälinen suhde siten vahvistuu.

Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdogan on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta" viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon. Tarkat vaatimukset siitä, mitä Turkki Suomelta ja Ruotsilta haluaa, ovat vaihdelleet niin maan johdossa kuin Turkin hallintoa lähellä olevassa mediassa.

Syytökset ovat kohdistuneet Suomea enemmän Ruotsiin. Erdogan käski viimeksi tänään Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonia lopettamaan "terroriryhmien tukemisen".