Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Suomeen odo­te­taan ul­ko­mail­ta 1  500 kau­si­työn­te­ki­jää tur­vaa­maan huol­to­var­muut­ta

Mahdolliset tilauslennot maksetaan yrittäjän tai saapuvan työntekijän kukkarosta.

Helsinki
Saapuvat työntekijät ohjataan kahden viikon mittaiseen karanteeniin, josta vastaa työnantaja.
Saapuvat työntekijät ohjataan kahden viikon mittaiseen karanteeniin, josta vastaa työnantaja.
Kuva: RAIJA SUOPAJÄRVI

Maa- ja metsätalousministeriö on toimittanut Rajavartiolaitokselle listan kausityöntekijöistä, jotka ovat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä muun muassa maatalouden yrityksille, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Työntekijöiden on määrä työllistyä myös puutarhatiloille, ja pieni joukko on tulossa metsä- ja kalatalouden kriittisiin tehtäviin. Ministeriön lista on suositus, joka perustuu yritysten ilmoittamiin tarpeisiin ja huoltovarmuuteen.

Suomi valmistautuu ottamaan noin 1 500 alkutuotannon kausityöntekijää, joista suurimman osan odotetaan tulevan Ukrainasta. Työntekijöitä saapuu myös EU-maista kuten Romaniasta ja Bulgariasta sekä Baltian maista.

Ministeriön mukaan Rajavartiolaitos päättää jokaisen työntekijän maahanpääsystä tapauskohtaisesti. Suomessa rajanylityksiä on rajoitettu voimakkaasti osana koronaviruksen leviämisen vastaisia toimia.

Koronatilanteen takia monet valtiot ovat asettaneet rajoituksia maasta poistumiselle, joten mahdolliselle poistumiselle luvan antaa maa, josta työntekijä on lähdössä.

Kotimaiselle työvoimalle tarvetta

Kausityöntekijöille järjestetään tarvittaessa tilauslentoja, joiden kustannuksista vastaavat kausityövoimaa tarvitsevat yrittäjät tai saapuvat työntekijät, ministeriö kertoo. Saapuvat työntekijät ohjataan kahden viikon mittaiseen karanteeniin, josta vastaa työnantaja.

– Selvää on, että kasvukauden edetessä 1 500 hengen joukolla ei hoideta kuin osa kevättöistä. Toimijoiden tulisi käyttää nyt myös kotimaista työvoimaa, ministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa 1 500 kausityöntekijällä voidaan helpottaa monen maatilan tarvetta kokeneen työvoiman osalta. Työntekijät tulevatkin tiedotteen mukaan työllistymään erityisesti työnjohtajina tai muissa erikoistehtävissä.