Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Suo­ma­lais­ten kes­ki­elä­ke pysyi lähes samana – miesten ja naisten välillä alueit­tain erit­täin mer­kit­tä­viä eroja, vain Uts­joel­la oli ta­sais­ta

Uudellamaalla Kauniaisissa nainen saa vain puolet miehen eläkepotista, kun maan pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella eroa ei ole, kertoo Eläketurvakeskus.

Suomalaisten keskimääräinen eläke oli viime vuonna 1 784 euroa kuukaudessa, kertoo Eläketurvakeskus. Määrä on noin 20 euroa enemmän kuin vuonna 2020.

Eläketurvakeskuksen mukaan sukupuolten välinen eläke-ero pysyi ennallaan edellisvuodesta, ja naisten keskieläke (1 601 euroa) oli edelleen viidenneksen pienempi kuin miesten (2 006 euroa). Sukupuolten välisiä eläke-eroja tarkasteltiin nyt ensimmäistä kertaa myös alueittain. Ero korostuu etenkin Etelä-Suomen hyvätuloisissa kunnissa.

Suurin ero naisten ja miesten eläketason välillä on Kauniaisissa, jossa naisen eläke – 2 332 euroa kuussa – on vain noin puolet miehen eläkkeestä, joka on 4 320 euroa kuussa. Lisäksi ero korostuu Espoossa ja Ahvenanmaan muutamassa kunnassa, Eläketurvakeskus kertoo.

– Miehistä lähes 15 prosenttia sai yli 3 000 euron eläkettä, kun naisilla osuus jäi viiteen prosenttiin. Eläkkeen suuruus heijastaa tehtyä työuraa, sen pituutta ja palkkatasoa, tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Vain Suomen pohjoisimmassa kunnassa, Utsjoella, miehet ja naiset saavat lähes yhtä suurta eläkettä, joka on noin 1 670 euroa kuussa.

Valta-osalla eläke alle 2000 euroa

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien työ- tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä. Osa-aikaeläkettä, osittaista vanhuuseläkettä tai pelkkää perhe-eläkettä saavat eivät kuulu Eläketurvakeskuksen mukaan tarkastelun piiriin. Mediaanieläke oli viime vuonna 1 559 euroa kuukaudessa.

Eläkkeensaajista 70 prosenttia sai alle 2 000 euron suuruista kuukausieläkettä, kun loput ylsivät summan yläpuolelle. Kolmasosa suomalaisista eläkkeensaajista ansaitsi alle 1 250 euroa kuukaudessa. Yli 3 000 euroa kuussa sai puolestaan yhdeksän prosenttia eläkkeensaajista.

Suomen suurimmat kuukausieläkkeet, keskimäärin 2 110 euroa, maksettiin maakunnista Uudellamaalla. Pienimmät eläkkeet, keskimäärin 1 551 euroa kuussa, maksettiin Etelä-Pohjanmaalla, Eläketurvakeskus kertoo.

Yhteensä Suomessa eläkettä saa puolitoista miljoonaa henkilöä. Työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin viime vuonna yhteensä 32,8 miljardia euroa.