Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suo­ma­lais­ten int­res­sit ensin

Lapin liiton hallitus päätti 1.3. taas jättää huomioimatta Saamelaiskäräjien, kuntien, paliskuntien ja yksityishenkilöiden lausunnot ja näyttää vihreää valoa Jäämeren radalle. Historiallisesti ei tullut yllätyksenä, että päätöksellään liitto toistaa huolestuttavaa kaavaa, jossa suomalaisten intressit menevät saamelaisten oikeuksien yläpuolelle.

Lapin liitolla on huomattava vaikutusvalta kulttuuri-itsehallinnon alle kuuluvalla saamelaisten kotiseutualueella. Liitossa päätetään alueen kaavoituksesta, kehittämisestä ja edunvalvonnasta. Päätösvaltaa käyttävät kuntapäättäjät ympäri Lapin vaalipiirin. Päätöksiä saamelaisten kotiseutualueelle elintärkeistä asioista tekevät muut kuin pienempien kuntien paikalliset ja saamelaiset, sillä Saamelaiskäräjillä on liitossa vain läsnäolo- ja puheoikeus. Näin päätöksissä ei pystytä täysimääräisesti huomioimaan saamelaisten ja alueen elinvoimaisuudelle ja kehittämiselle oleellisia tarpeita.

Lapin liittoa velvoittaa saamelaiskäräjälaissa määritelty neuvotteluvelvoite. Yleinen ymmärrys neuvottelemisesta on selkeä: pyritään löytämään kaikille osapuolille sopiva ja heidän oikeutensa turvaava ratkaisu.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.