Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Suo­ma­lai­nen va­lo­ku­vaa­ja ihastui Poh­jois-Grön­lan­tiin, josta hän tuntee nyt lähes jo­kai­sen al­ku­pe­räis­asuk­kaan – Silti hän ym­mär­tää ole­van­sa aina "qal­lu­naaq", ul­ko­maa­lai­nen ja ul­ko­puo­li­nen

Pohjois-Grönlanti on ollut valokuvataiteilija Tiina Itkosen etsimessä jo 25 vuotta. Rovaniemen Arktikumissa esillä oleva uusin näyttely kertoo inuiittien perinteisestä metsästyskulttuurista, jääkarhuista ja ilmastonmuutoksesta.

Helsinkiläisen valokuvataiteilija Tiina Itkosen, 52, elämäntyöllä on selkeä ilmansuunta: pohjoinen ja maailman suurin saari Grönlanti, jossa valokuvaaja on vieraillut 25 vuoden aikana lähes 20 kertaa.

Vaikka sosiaalinen media tuo ajantasaisia terveisiä merten takaa, kalvaa Itkosta joka päivä kaipuu arktisiin maisemiin. Koronapandemia on pitänyt kuvausreissut – ja välivaiheessa olevan valokuvaprojektin Piniartoq – Metsästäjä (2021) – jäissä jo toista vuotta peräkkäin. Valokuvamatkakuumetta lisää vielä se, että pitkä Pohjois-Grönlannin talvenselkä on hiljattain taittunut noin neljän kuukauden yöttömäksi yöksi.

– Huhtikuu on mulle tärkein ajankohta, kun meri on vielä jäässä ja pääsee liikkumaan paikasta toiseen koiravaljakoilla – myös metsästäjien kanssa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.