pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Sul­je­tun ky­lä­kou­lun ovet avau­tu­vat näyt­te­lyl­le

Elsa Montellin ja Matti Saanion teoksia on nähtävillä Oikaraisen kyläkoululla tulevina viikkoina.

Taiteilija Matti Saanio oli kouluttautunut alun perin kuvataiteilijaksi, mutta löysi lopulta oman kutsumuksensa valokuvaamisesta.
Taiteilija Matti Saanio oli kouluttautunut alun perin kuvataiteilijaksi, mutta löysi lopulta oman kutsumuksensa valokuvaamisesta.
Kuva: Matti Saanio

Väriä ja valoa -näyttely koostuu Oikaraisen kylässä vaikuttaneen taiteilijapariskunnan, tekstiilitaiteilija Elsa Montellin raanuista ja Lapin kuvaajan, valokuvaaja Matti Saanion valokuvista.

Näyttely on osa yhteistoimintakokeilua, jossa toteutetaan Rovaniemen uuden kulttuuriohjelman mukaisia tekoja yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimiston ja kuntalaisten kanssa.

Elsa Montell (1926–2019) tuli 1950-luvulta lähtien tunnetuksi perinnettä uudistavilla raanuillaan. Montellin tekstiilit puhuttelivat myös kansainvälistä yleisöä, ja pihapiiriin pystytetyssä jykevässä, kaksikerroksisessa hirsirakennuksessa oli tilat raanunäyttelyille.

Väriä ja Valoja -näyttelyn raanuja on koottu kyläläisiltä, jotka tunsivat pariskunnan.

Valokuvaaja Matti Saaniolla (1925–2006) oli kuvataiteilijan koulutus, mutta valokuvauksesta hän löysi oman ilmaisuvälineensä. Saanio piti lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla, ja julkaisi noin kymmenen valokuvateosta.

Tämän näyttelyn valokuvat kertovat elämästä Oikaraisen kylässä, koulussa ja Raanupirtissä 1950–1970-luvuilla. Kuvat ovat Rovaniemen taidemuseon Lapin rahaston kokoelmasta sekä yksityisestä kokoelmasta.

Nyt kyläkoulun ovet ovat avoinna ensimmäistä kertaa sulkemisen jälkeen vuonna 2016.

Näyttelykokonaisuus nostaa esiin Oikaraisen kylän kulttuurihistoriaa ja esittelee samalla Oikaraisen vanhan koulun mahdollisuutta kyläkulttuurikeskuksena ja olohuoneena.

Näyttelyn koonneet Becky Hastings, Mervi Löfgren Autti ja Jenni-Liisa Yliniva toivovat kokonaisuuden ilahduttavan niin kyläläisiä kuin muitakin kulttuurin ystäviä.

Näyttely

Väriä ja valoa

Näyttelypaikka: Oikaraisen koulu, Koulutie 17

Aukioloajat: 29.8.–19.9. ti–su klo 12–18,

Rovaniemi-viikolla 6.–12.9. joka päivä.

Näyttelyn avajaiset: la 28.8. klo 15–18.