Stora Enson Kemin teh­tail­la syttyi tu­li­pa­lo – voi­mak­kaas­ti sa­vut­ta­nut palo sai alkunsa puu­ai­nek­sen murs­kai­mes­sa: "Isot liekit löivät"

Stora Enson tehtailla Kemin Veitsiluodossa koettiin uhkaava tilanne tiistaina illalla, kun tehdasalueella toimivan voimalaitoksen ekopolttoaineiden käsittelyssä syttyi tulipalo. Palo syttyi puuaineksen murskaimessa.

Palon sai mahdollisesti aikaan bioaineksen epäpuhtaus, eli käytännössä seassa olleen metallin tai kivien päätyminen repijään, kertoo päivystävä palomestari Lauri Manninen.

– Isot liekit löivät ja savunmuodostus oli voimakasta, Manninen kertoo.

Palo syttyi useiden satojen neliöiden kokoisessa hallitilassa. Tilassa ei ole jatkuvasti paikalla henkilöstöä. Kukaan ei altistunut savulle eikä evakuointitoimia tarvittu.

Pelastuslaitoksen yksiköt ja tehtaan oma suojeluorganisaatio sammuttivat palon nopeasti. Sammutustöissä oli yhteensä yli 20 henkeä.

Veitsiluodon tehtaiden tuotantojohtaja Pasi Pigg kertoo, ettei palolla ole vaikutusta voimalaitoksen tai tehtaan toimintoihin.

– Voimalaitos tuottaa tehtaalle höyryä ja sähköä, mutta meillä on olemassa vaihtoehtoisia polttoaineen syöttöreittejä.

Hän kiittelee henkilöstön toimintaa. Työntekijät olivat huomanneet järjestelmästä, että jotakin on vialla ja menneet paikalle tarkistamaan tilannetta.

Hälytys rakennuspalosta tuli vähän ennen iltakahdeksaa.

Juttua korjattu 24.9. kello 21.49: Täsmennetty, että palo sai mahdollisesti alkunsa ekopolttoaineen seassa olleista epäpuhtauksista kuten kivestä tai metallista.