So­te-esi­tyk­ses­sä ei tiet­tä­väs­ti isoja muu­tok­sia ra­hoi­tus­mal­liin, vain Län­si-Poh­jan ul­kois­tus mi­tä­töi­täi­siin näillä näkymin

Sote-ministeriryhmän linjaus saattaa vielä muuttua viimeistään eduskunta-käsittelyssä, muttei ratkaisevasti, hallituslähteistä arvioidaan.

Länsi-Pohja saattaa joutua perumaan keskussairaalan ulkoistuksen.
Länsi-Pohja saattaa joutua perumaan keskussairaalan ulkoistuksen.
Kuva: Anssi Jokiranta

Sote-ministeriryhmä sai perjantaina valmiiksi linjauksensa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta, mutta hallituslähteistä painotettiin lauantaina, että malli ei ole vielä välttämättä lopullinen.

Siinä on kohtia, jotka saattavat muuttua viimeistään eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, STT:lle arvioidaan. Isoja muutoksia tuskin kuitenkaan enää tehdään, eikä hallituksessa uskota siihen, että mikään niistä kaataisi koko uudistuksen.

Yksi sellainen on laajojen ulkoistusten mitätöintipykälä, joka viittaa STT:n tietojen mukaan enää selkeästi vain Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistuksen mitätöimiseen.

Pykälää on tiettävästi hienosäädetty siten, että siihen on lisätty irtisanomismenettelyyn liittyvät kohdat. Laajoja ulkoistuksia on muitakin, mutta irtisanomismenettelyllä sopimuksiin voitaisiin tehdä muutoksia, joilla ne saadaan lainmukaisiksi.

Mitätöintipykälä sisältää taannehtivuutta ja sopimusoikeuteen sekä omaisuudensuojaan liittyvää puuttumista, minkä takia voi olla, että se poistuu perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, STT:lle arvioidaan. Irtisanomismenettely todennäköisesti jää.

Myös perustuslakiasiantuntijat ovat uskoneet, että perustuslakivaliokunta joutunee myöhemmin puntaroimaan sopimusten jälkikäteistä purkamista.

Sekä mitätöimiseen että irtisanomismenettelyyn tulisi siirtymäajat vuoden 2023 jälkeen.

Edessä vielä monta vaihetta

Edessä on vielä monta vaihetta ennen kuin ministeriryhmän esitys menee hallituksen esityksenä eduskuntaan. Tavoite sille on joulukuun alku.

Kun perjantaina tehdyt linjaukset on viikonlopun aikana kirjoitettu puhtaaksi, esitys lähetetään lainsäädännön arviointineuvostolle, joka tekee vaikutusarviot. Tämä vienee kolme, neljä viikkoa, hallituslähteistä arvioidaan.

Sen jälkeen esitys palaa jälleen sote-ministeriryhmän käsiteltäväksi.

STT:n tietojen mukaan eduskuntaryhmät informoidaan sote-linjauksista tiistaina ja tiedotustilaisuus sote-esityksen sisällöistä järjestetään joko maanantaina tai tiistaina. Linjaukset eivät ole vielä julkisia.

Hienosäätöä tarvitaan

Pulmallisena pidetyn rahoituskokonaisuuden perusrakennetta ei STT:n tietojen mukaan ole kovin paljon muutettu.

Siihen on tehty vain hienosäätöä, hallituslähteistä kuvaillaan.

Hienosäätöä on tiettävästi tehty esimerkiksi niiden alueiden kohdalla, joihin tarvitaan lisää palveluita väestön kasvamisen takia.

Tulevat maakunnat saisivat edelleen rahansa pääasiassa asukkaiden palvelutarpeen mukaan.

Hallitus linjasi, että Savonlinna, Rantasalmi, Enonkoski ja Sulkava pysyvät maakuntauudistuksen jälkeen Etelä-Savossa eivätkä siirry Pohjois-Savoon. Lisäksi Savonlinnan keskussairaalan laaja toiminta säilyisi.

Hallituksen linjauksista ovat kertoneet myös ainakin Yle ja HS.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei vahvistanut lauantaina Ylen uutista siitä, että Länsi-Pohja joutuisi perumaan keskussairaalan ulkoistuksensa, jos esitys hyväksytään sellaisenaan tai siitä, että Savonlinna saa pitää sairaalansa, eikä siirry Pohjois-Savoon.

– En vahvista mitään yksityiskohtia. On hyvin tärkeää, että sitten, kun sovun sisältö vahvistetaan, se kerrotaan täsmällisesti koko kokonaisuutena, Vanhanen sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.