Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

"So­te-alan palkat nou­se­vat lähes tup­las­ti enemmän kuin vien­tia­loil­la" – hoi­ta­ja­jär­jes­töt iloit­se­vat li­sä­ko­ro­tuk­sis­ta

Kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden ylimääräisistä palkankorotuksista löytyi sopu.

Helsinki
– Sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla. Nyt on avattu latu sille, että alan työntekijöiden palkkakuoppa pienenee ja tulevaisuus näyttää valoisammalta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
– Sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla. Nyt on avattu latu sille, että alan työntekijöiden palkkakuoppa pienenee ja tulevaisuus näyttää valoisammalta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkankorotuksista on syntynyt sopu. Kyse on siitä, miten tämän ja ensi vuoden palkankorotuksissa otetaan huomioon tiettyjen yksityisten toimialojen muodostama yleinen palkankorotuslinja.

Osapuolet tiedottavat, että palkkoja korotetaan tänä vuonna aiemmin sovittujen korotusten lisäksi prosentilla ja ensi vuonna 1,1 prosentilla. Kolmannes näistä lisäkorotuksesta sovitaan paikallisesti.

Lisäksi henkilöstölle maksetaan kesäkuussa vastaavansuuruinen kertapalkkio kuin yksityisillä verrokkialoilla. Kertapalkkio on täysiaikaiselle työntekijälle 467 euroa.

Viime vuonna sovittiin, että henkilöstölle maksetaan kahden vuoden aikana lisäkorotus, jos teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden ja kuorma-autoalan työehtosopimusten korotusten kustannusvaikutukset ovat yli 1,9 prosenttia.

"Avattu latu sille, että alan palkkakuoppa pienenee"

Osapuolet hyväksyivät viime viikolla syntyneen neuvottelutuloksen. Osapuolet ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni Jau, Sote ry ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Sote ry:hyn kuuluvat Tehy ja SuPer tiedottavat, että saavutetun sovun myötä sosiaali- ja terveydenhuollossa palkkoja korotetaan tänä vuonna yhteensä 6,7 prosenttia ja ensi vuonna 6,5 prosenttia.

– Sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla. Nyt on avattu latu sille, että alan työntekijöiden palkkakuoppa pienenee ja tulevaisuus näyttää valoisammalta. Tämän puolesta Tehy ja SuPer taistelivat yhdessä viime vuonna periksi antamatta, painottaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

KT on tosin tulkinnut, että osa näistä palkankorotuksista on niin sanottua palkkaharmonisaatiorahaa.

– Osa Tehyn ja SuPerin laskemasta palkankorotuksesta on palkkojen yhteensovittamiseen varattuja korotuksia, jotka olisi maksettu joka tapauksessa, sanoo tutkimusjohtaja Mika Juutinen STT:lle.

Työnantajapuoli kiittelee pitkää työrauhaa

KT kiittelee, että alalle saatiin työrauha.

– Työmarkkinoiden pisin työrauha on näinä yhteiskunnallisesti tuulisina aikoina kultaakin kalliimpi, toteaa toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

KT:n mukaan perälautaratkaisu nostaa henkilöstökustannuksia tänä vuonna aiemmin sovitun lisäksi useilla sadoilla miljoonilla euroilla kunnissa ja hyvinvointialueilla.