Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sota on edel­leen tap­pa­mis­ta

Sodan laki on tapa tai tule tapetuksi. Näin kirjoitti isäni päiväkirjaansa, kun hän oli talvisodassa ensimmäistä kertaa katsellut hyökkääjiä konekiväärin takaa. Hyökkääjän heittämä käsikranaatti oli jäänyt hiukan lyhyeksi ja isäni sotataival kestikin sen jälkeen jatkosodan päättymiseen saakka.

Tiedot ja kuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kertovat, ettei ole mitään uutta auringon alla. Tappamisen ja tuhoamisen keinot ja menetelmät ovat vain huomattavasti tehokkaampia kuin 80 vuotta sitten. Uutta on myös systemaattinen asuinalueiden tuhoaminen sekä suojattoman ja vastuskyvyttömän siviiliväestön, kuten lasten, vanhusten, naisten ja vammaisten tappaminen. Hyökkääjä jopa kehuu kehittäneensä entistä tehokkaampia tappokoneita.

Valikoimat valheellisen tiedon levittämiseen ovat myös monipuolistuneet. Aikoinaan jatkosodassa tehtävää hoitivat naapurin puolella kuuluisat Iitin Tiltut. Nykyiset iitin tiltut ovat anonyymejä hybridivaikuttamisen osaajia, joilla on käytössään tehokas tietotekninen arsenaali.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi