Ilmasto: Ark­ti­nen alue on läm­men­nyt neljä kertaa no­peam­min kuin maa­pal­lo kes­ki­mää­rin

Kuvagalleria: 80 vuoden ta­kai­sia ja­lan­jäl­kiä pitkin – va­la­mars­si vie Ivalon ra­ja­jää­kä­ri­komp­pa­nian alok­kaat et­si­mään ra­jo­jaan

Pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät päätti ottaa ai­ka­li­sän totuus- ja so­vin­to­ko­mis­sion jatkon suhteen – ilman luot­ta­mus­ta ko­mis­sion työn jat­ka­mi­nen on mah­do­ton­ta

Solja Upolan kirja kuvaa Kemi- ja Ou­nas­jo­kea va­lo­ku­vin ja maa­lauk­sin

Veden vuosi -kirja kertoo Ounasjoen ja Kemijoen vuodenajoista.
Veden vuosi -kirja kertoo Ounasjoen ja Kemijoen vuodenajoista.
Kuva: Solja Upola

Rovaniemeläinen taiteilija Solja Upola on julkaissut Veden vuosi -nimisen taidekirjan, jossa hän kuvaa Ounasjokea ja Kemijokea sekä valokuvin että maalauksin. Joet ovat olleet Upolalle ehtymätön inspiraation lähde.

– Olen kuvannut jokia ympäristöineen jo noin 30 vuotta. Kirja kertoo niistä tuhansista hetkistä puhtaassa, kauniissa Lapin luonnossa, josta ammennan yhä uudelleen maalausteni aiheet, Upola kertoo.

Veden vuosi -teemaa Upola on maalannut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Edelleen hän melkein päivittäin ikuistaa paikallisia näkymiä rannoilla ja vesillä kulkiessaan.

– Vaikutun taivaan väreistä vedessä, kasvien uskomattoman hienoista ornamenteista ja yksityiskohdista, vihreän lukemattomista sävyistä alkukesällä, jäkäläkuvioista kiven pinnalla, lumihattuvasta kuuraoksilla.

Upola työskentelee usein paikan päällä maalaten sitä, mitä näkee. Hän yrittää vangita hetken tunnelman impressionistisiin luonnoksiin ja jatkaa isompien maalausten työstöä galleriassa luonnosten pohjalta.

Kirjan pääosassa ovat pohjoisen puhtaat värit maisemassa ja vedet vuodenaikojen vaihtuessa. Kuvissa näkyvät myös lukuisat Rovaniemeä ympäröivät vaarat.

– Vesien läheisyys ja eläminen jykevien vaarojen ympäröimänä on vahvasti osa rovaniemeläisten identiteettiä. Joet ovat meidän jokaisen omia. Uskon, että moni voi samaistua kuvieni tunnelmiin, tuttuihin maisemiin ja läheisiin paikkoihin, Upola sanoo.

Veden vuosi -kirja on 64-sivuinen ja siinä on kuvatekstitys viidellä eri kielellä: suomeksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi ja ranskaksi. lisäksi erillinen lyhyt taiteilijaesittely löytyy yhdeksällä eri kielellä. Kirja on Upolan ensimmäinen kaunokirjallinen julkaisu.

Kirjaa on saatavana Visit Rovaniemen toimistosta Lordinaukiolta, Korundista ja tekijältä.