siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Soklin ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuks­ten ar­vioin­nis­sa puut­tei­ta

Yaran Sokli-projektin johtaja Eero Hemming väittää (LK 17.9.), että Soklin kaivosta suunnitellaan ympäristö ja ihmiset huomioiden. Hän sanoo, että louhittaisiin vain lannoitteisiin käytettävää fosfaattia, ei uraania eikä metalleja. Fosfaatit, uraanit ja metallit eivät ole erillisissä lokeroissaan, vaan kuten GTK:n geologi Laura Lauri on todennut, ne ovat yhtä hämmennettyä puuroa. Soklin fosfaattipuuro sisältää myös uraania, uraanin hajoamistuotteita ja metalleja.

STUK:n mukaan Soklin fosfaatissa on uraania lähes 100 kertaa enemmän kuin Siilinjärvessä. Fosfaattimalmeissa on yleisesti radioaktiivisuutta, eikä Sokli olisi pahin, uraanin suhteen maailmassa on kaksi selvästi pahempaa fosfaattikaivosta. Toriumin suhteen Sokli olisi pahin. STUK:n mukaan radioaktiivisuutta lannoitteista ei voida "puhdistaa", vaan radioaktiivisia lannoitteita saa levittää pelloille, koska niille ei ole määritelty kansallisia eikä kansainvälisiä raja-arvoja. Tohtori Martell osoitti pelloille levitettävien lannoitteiden radioaktiivisuusongelman jo 1970-luvulla. Obaman toinen hallinto EPA:ssa myönsi Martelin teorian lannoitteiden radioaktiivisuusongelmasta oikeaksi.