Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Urheilu: Suo­ma­lai­seen ju­do­val­men­nuk­seen le­veäm­mät hartiat – ro­va­nie­me­läi­nen Tuomo Seik­ku­la on yksi liiton nuorten val­men­ta­jis­ta

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

SOK la­ko­nu­has­ta: Val­ta­osa Pris­mois­ta pys­ty­tään pi­tä­mään avoinna poik­keus­jär­jes­te­lyil­lä

Helsinki
Valtaosa Prisma-tavarataloista pystytään pitämään auki poikkeusjärjestelyillä, arvioi SOK:n kenttäjohtaja.
Valtaosa Prisma-tavarataloista pystytään pitämään auki poikkeusjärjestelyillä, arvioi SOK:n kenttäjohtaja.
Kuva: Annika Ollanketo

Valtaosa Prisma-tavarataloista pystytään pitämään auki poikkeusjärjestelyillä, jos Palvelualojen ammattiliiton PAMin Prismoja koskeva lakko toteutuu. Näin arvioi SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine perjantaina STT:lle.

Prismojen ohella lakko kohdistuisi helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla S-ryhmän logistiikkaan.

– Tuo merkitsee sitä, että lakosta syntyy verkostoon häiriötä ja katkoksia laajemminkin. Saamme turvattua asiakkaille tärkeimpien isojen tuoteryhmien, kuten lihan, maidon ja vihannesten saatavuuden lakonkin aikana. Sen sijaan yksittäisiä tuotepuutteita varmasti syntyisi, Laine sanoo.

Hänen mukaansa lakko heijastuu Prismoissa erityisesti kotimaisten pienempien toimittajien tuotteiden saatavuuteen. Paikkakuntakohtaisesti tiedot työtaistelun vaikutuksista tarkentuvat lähempänä lakon alkamista.

– Koska lakonuhan piirissä on myös valtakunnallinen logistiikka, lakko vaikuttaisi niin ikään teollisuuteen ja tavarantoimittajiin. Myös ruokahävikki voi kasvaa satojatuhansia kiloja, Laine huomauttaa.

Jos neuvottelut kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksista eivät etene, Prismoja koskeva PAMin lakko alkaa torstaina 20. helmikuuta aamulla ja kestää saman viikon perjantain loppuun. S-ryhmän logistiikka ja kuljetusyrityksessä Inex Partnersilla lakko puolestaan alkaisi tiistaina 18. helmikuuta ja kestäisi sen viikon lauantain loppuun.