Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

So­dan­ky­lä­läis­läh­töi­nen Siina Toimela yl­lät­tyi löy­täes­sään al­las­evak­ko­ja jopa lä­hi­pii­ris­tään – syk­syl­lä esi­tet­tä­vä kan­san­tans­si­teos kertoo hu­ku­tet­tu­jen kylien ih­mi­sis­tä

Siina Toimelan syyskuussa nähtävä kansantanssiteos kertoo Lapin allasevakoista. Toimela yllättyi siitä miten monen ihmisen elämään vesirakentaminen on vaikuttanut. Tumman laineen rannat -teos sai Lapin rahaston apurahan.

Aihe löytyi sattumalta.

Rovaniemeläinen tanssinopettaja ja musiikkipedagogi Siina Toimela luki lehdestä 50 vuotta täyttävästä Sompio-seurasta. Seura perustettiin siirtämään jälkipolville tietoutta Sodankylässä Lokan ja Porttipahdan tekoaltaiden alle vuosina 1967–1970 jääneestä Sompiosta.

Hän ihmetteli, miten moniin ihmisiin Lapin vesirakentaminen oli vaikuttanut. Tekojärvien alle jäi kaikkiaan 600 ihmisen kodit.

Toimela julkaisi Facebookissa videon, jossa hän kertoi suunnittelevansa teosta tästä aiheesta. Hän yllättyi videon tuomien yhteydenottojen määrästä. Siina Toimela on alkujaan sodankyläläinen, ja yhtäkkiä allasevakkotaustaa löytyi myös tutuilta ihmisiltä.

Syksyllä ensiesityksen saava Tumman laineen rannat -teos vaati Toimelalta perinpohjaista taustatyötä. Hän luki vesirakentamisesta ja allasevakoista kirjoitettuja tekstejä ja perehtyi myös siihen miten energiaa tuotetaan.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita