Liikenne: Puu­ta­va­ra­pu­la rat­ke­si: Jeesiön sil­ta­työ­maa So­dan­ky­läs­sä sai parrut läheltä – työ­maal­la ura­koi­va 72-vuo­tias Pekka Tor­vi­nen on sa­han­nut puuta 16-vuo­tiaas­ta lähtien

Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

So­dan­ky­lä tarjoaa ko­ro­nal­le al­tis­tu­neil­le kou­lu­lai­sil­le ja opis­ke­li­joil­le ko­ti­tes­tit

Jos joku perheenjäsenistä sairastuu koronaan, ei karanteenista vapaudu kotitestejä tekemällä.
Jos joku perheenjäsenistä sairastuu koronaan, ei karanteenista vapaudu kotitestejä tekemällä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Sodankylän kunta tarjoaa koronaviruksen kotitestejä koronavirukselle altistuneille koululaisille ja opiskelijoille. Samalla Sodankylän kunta suosittelee, että työnantajat kustantavat kotitestit työntekijöilleen.

Kotitestit tarjotaan niille, joilla on täysi rokotesuoja (kaksi rokotetta tai enemmän ja viimeisestä rokoteannoksesta vähintään viikko) tai jotka ovat sairastaneet koronan kahden kuukauden sisällä.

Testejä tarjotaan peruskoulun, lukion ja REDUn oppilaille ja opiskelijoille.

Kunnan koronajäljityksestä ollaan puhelimitse yhteydessä altistuneisiin oppilaisiin tai heidän huoltajiinsa ja annetaan ohjeet kotitestien noutamisesta ja käyttämisestä.

Pääsääntöisesti testit ovat noudettavissa Sopukasta altistumistietoa seuraavana päivänä.  Testejä luovutetaan arkisin neuvonnasta sen aukioloaikoina maanantaista torstaihin kello 8–15 ja perjantaisin kello  8–13. Viikonloppuisin testejä voi tarvittaessa noutaa Sopukan akuuttivastaanotolta.

Mikäli saat tiedon mahdollisesta altistumisesta, mutta et saa yhteydenottoa kunnan jäljitystyöntekijöiltä, voi kunnna tiedotteen mukaan elää normaalisti ja halutessaan tehdä omakustanteisesti kotitestejä viiden päivän ajan.

Oppilaat, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, määrätään karanteeniin. Karanteenin pituus on viisi vuorokautta ja sitä ei voi välttää kotitestejä tekemällä.

Mikäli perheessä on todettu koronatartunta, oppilas ei voi tulla kouluun kotitestejä tekemällä.

Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat asetetaan aina karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotesuoja tai he olisivat sairastaneet koronan kahden kuukauden sisällä.

Karanteenin pituus on viisi vuorokautta. Karanteenipäivien laskeminen aloitetaan aina viimeisenä sairastuneen sairastumispäivästä.