Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Kunnanjohtajat: Päivi Kontio joh­ta­maan Uts­jo­kea

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

SM-mi­ta­lit jaetaan Kal­lin­kan­kaal­la – Val­jak­ko­hiih­tä­jät pää­se­vät koirien kanssa naut­ti­maan vä­hin­tään­kin maa­jouk­kue­hiih­tä­jien vauh­dis­ta

Maria Kurttio dopermanni Moona vauhdissa.
Maria Kurttio dopermanni Moona vauhdissa.
Kuva: Katja Suvanto

Kemin Seura- ja Palveluskoirakerho vastasi myöntävästi Mäntyharjun Seura- ja Palveluskoirakerhon kosintaan ja otti järjestettäväkseen tämänvuotiset Suomen Palveluskoiraliiton alaiset valjakkohiihdon SM-kilpailut.

Mäntyharjulla ei ollut tarpeeksi lunta kisojen järjestämiseen. Kallinkankaalla ei ole lumesta pulaa. Kisat pidetään ensi lauantaina ja sunnuntaina.

– Kun Mäntyharjulta otettiin meihin yhteyttä, kävimme kisojen järjestämiseen liittyvät kriittiset kohdat läpi. Selvitimme ne ja päätimme järjestää kisat. Meillä on seurassa paljon ihania ihmisiä, jotka ovat valmiita talkoisiin ja pelastivat SM-kisat, Kemin Seura- ja Palveluskoirakerhon valjakkolajivastaava Maria Kurttio kertoi.

Kallinkangas on sopiva paikka SM-kisojen järjestämistä varten. Siitä on kokemuksia vuodelta 2018, jolloin Kemin Seura- ja Palveluskoiraseura järjesti myös SM-kisat. Seura täytti tuolloin viisikymmentä vuotta.

– Kallilla on paljon eri reittivaihtoehtoja, joten saamme kilpailuun tarpeeksi vaativan, mutta turvallisen uran. Järjestelyt ovat enää loppusilausta vaille valmiit.

Lauantaina on vuorossa yksilömatkat ja sunnuntaina viestit. Lauantain kisassa on mukana hieman vajaa viisikymmentä valjakkoa ja viestiin on ilmoittautunut kaksitoista joukkuetta.

Miehille ja naisille on omat sarjansa. Koirien mukaan jaotus menee A-, B- ja C-luokkiin.

– A-luokassa kilpailevat seisovat lintukoirat, B-luokassa dobermannit ja suursnautserit ja C-luokassa muut rodut. Lauantaina järjestetään myös yksi epävirallinen kilpailu, mihin voivat osallistua myös sekarotuiset koirat, Maria Kurttio kertoo.


Jos kisoista aikoo tuoda mitalit kotiin, pitää sekä koiran että hiihtäjän olla kunnossa. Nopeimmin Kallin latuja etenee A-luokassa kilpailevat valjakot.

– Hyvän koiran avustuksella vauhti nousee kovaksi. Sitä voi verrata maajoukkuehiihtäjien menoon. Vauhti on valjakkourheilun suola.

Valjakkourheilussa voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, koska kyse on kovasta vauhdista ja koirista.

– Kisoihin osallistuvat koirat on koulutettu kisoja varten. Kilpailuissa tulee ohitustilanteita, mutta koirat eivät jää juttelemaan keskenään. Koirat löytävät ohjaajan käskystä myös oikean reitin, mutta suljemme kisojen ajaksi turhat risteykset.

Kallinkankaan hiihtoreitit ovat kilpailuista huolimatta kaikille auki kisojen ajan.

– Olisi hyvä, että hiihtäjät ottaisivat huomioon starttien ajat ja välttäisivät hiihtämistä kilpaladuilla. Kilpaladut kulkevat pääsääntöisesti laskettelukeskuksen ja hiihtostadionin läheisyydessä. Kilpailumatkoina on kymmenen ja viisi kilometriä, Maria Kurttio kertoo.

Palveluskoiraliiton alaisuudessa kilpaillaan myös sprinttimatkoilla. Nämäkin kisat piti siirtää, koska Hämeenlinnassakin oli lumipula. Kisat pidettiin Iissä. Suomen Valjakkourheilijoiden liitolla on omat SM-kisat.

Kilpailut alkavat Kallinkankaalla sekä lauantaina että sunnuntaina kello 12.