Mainos

Si­joi­tus­suun­ni­tel­ma auttaa si­joit­ta­jaa inf­laa­tion kes­kel­lä – Lä­hi­Ta­pio­lan pää­eko­no­mis­ti Jari Jär­vi­nen puhuu si­joi­tus­mark­ki­noi­den ko­ko­nais­ku­vas­ta si­joi­tus­il­las­sa

Talouden epävakaat näkymät ovat saaneet monen sijoittajan pohtimaan mitä nyt olisi järkevintä tehdä. LähiTapiolan talouden asiantuntijat sanovat tärkeintä olevan sijoittaa oman riskinsietokykynsä mukaisesti.

LähiTapiolan pääekonomistin Jari Järvisen mukaan maailmassa on nyt kolme isoa riskikeskittymää: stagflaatio, geopolitiikka ja politiikka sekä energiakriisi. Ne vaikuttavat toisiinsa ja voivat jokainen estää elpymisen.
LähiTapiolan pääekonomistin Jari Järvisen mukaan maailmassa on nyt kolme isoa riskikeskittymää: stagflaatio, geopolitiikka ja politiikka sekä energiakriisi. Ne vaikuttavat toisiinsa ja voivat jokainen estää elpymisen.

Inflaatio kiihtyy ja korot nousevat. Tilanne maailmantaloudessa ja rahoitusmarkkinoilla on nyt vaikea. Rahoitusmarkkinoilla sijoittajille vuosi 2022 on ollut poikkeuksellinen: osakkeiden hinnat ovat laskeneet selvästi, mutta niin on käynyt myös korkosijoitusten hinnoille.

LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen sanoo keskeisen kysymyksen olevan nyt, mitä kautta talous ja markkinat pääsevät elpymisen tielle.

Järvinen arvioi, että kasvun hidastuminen, inflaation kiihtyminen sekä korkojen nousu jatkunevat vielä joitakin kuukausia, mutta tuskin enää koko vuotta. Järvinen mainitsee stagflaation. Siinä talouskasvu hidastuu, työttömyys nousee ja hinnat kallistuvat.

– Nyt pitää seurata pitkien korkojen kehitystä. Hyppäys stagflaatiosta suoran elpymisen tielle olisi poikkeuksellista ilman pitkien korkojen laskua ja rahapolitiikan kevennyksiä. Arvioni on, että menemme taantumien kautta kohti uutta elpymistä.

Elpyminen voi estyä esimerkiksi energiakriisin takia

Talousuutisten vakioaiheina ovat arviot energiakriisistä, inflaation kiihtymisestä sekä heikoista talousnäkymistä. Järvinen kuitenkin sanoo, että sijoitusmarkkinoilla suhdanteen heikkeneminen on jo pitkälti hinnoiteltu.

– Teollisuusmaissa kasvu hidastuu edelleen, mutta sijoitusmarkkinoilla odotukset ovat menneet pidemmälle ja ne lähestyvät jo pohjakosketusta.

Elpymisen tiellä on kuitenkin isoja riskejä, jotka toteutuessaan voivat helposti katkaista toivotun etenemisen. Järvisen mukaan maailmassa on nyt kolme isoa riskikeskittymää: stagflaatio, geopolitiikka ja politiikka sekä energiakriisi. Ne vaikuttavat toisiinsa ja voivat jokainen osaltaan estää elpymisen.

Inflaatio pysyy puheenaiheena

Kohonnut inflaatio jatkaa talouden kestopuheenaiheena. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena energian hinnat ovat kallistuneet rajusti ja se on osaltaan ollut syynä yleiseen hintojen nousuun.

– Inflaatiokuva on toki pahannäköinen, mutta hyvä uutinen on se, että kehitys ei ole siirtynyt odotuksiin. Inflaatio-odotuksista nähdään, että markkinatoimijoiden luottamus keskuspankkien kykyyn pitää huolta hintavakaudesta keskipitkällä aikavälillä on edelleen olemassa.

Jos inflaatio-odotukset lähtisivät nousemaan voimakkaasti, olisi keskuspankkien toimittava nopeammin ja nostoja olisi tehtävä odotettua enemmän. Järvisen mukaan keskuspankit toki jatkavat nostojaan, mutta nopeita ja suunnittelemattomia toimia ei tarvitse tehdä.

– Keskuspankit ovat toimissaan onnistuneet mielestäni varsin hyvin. Korkoja on nostettu ja niitä nostetaan edelleen. Rahapolitiikka ei kuitenkaan ole vieläkään erityisen kireää Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Nousuvaraa on yhä edelleen. Olisi mentävä yli neutraalin tasapainokoron, jotta saisimme aikaiseksi kiristäviä vaikutuksia.

______________________________________________________________________________________________

LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen kertoo vuoden 2023 sijoitusympäristön näkymiä LähiTapiolan sijoitusillassa Rovaniemellä 14.12.2022.

Ilmoittaudu mukaan tästä

Sijoittajan näkymä vuoteen 2023 – Säännöllinen sijoittaminen luo tehokkaan ajallisen hajautuksen
LähiTapiolassa asiakkaiden sijoituskohteet ovat samat kuin millä LähiTapiolan omaa varallisuutta hoidetaan, yhtiön Varainhoidon asiantuntijat kertovat.
Sijoitamme asiakkaiden varat, kuten omamme, LähiTapiola Varainhoidon sijoituspäällikkö Petra Vaara kertoo.
Sijoitamme asiakkaiden varat, kuten omamme, LähiTapiola Varainhoidon sijoituspäällikkö Petra Vaara kertoo.

Koska sijoitusympäristö on haastava ja näkymät epävarmoja, sijoittajalle parhain keino selvitä tilanteesta on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Tärkeintä on tuntea itsensä ja sijoittaa oman riskinsietokykynsä mukaisesti, LähiTapiola Varainhoidon aluejohtaja Johanna Sarviaho sanoo.

– Aina on myös hyvä hetki aloittaa sijoittaminen, sillä rahojen tilillä säilyttäminen tarkoittaa varmaa ostovoimatappiota. Säännöllinen sijoittaminen luo tehokkaan ajallisen hajautuksen, Sarviaho jatkaa.

Testaa oma suunnitelmasi ja inflaation vaikutus säästölaskurilla. 

Sijoittamisessa ei tarvitse olla itse ammattilainen, vaan varainhoidon voi antaa asiantuntijoiden käsiin.

– Meillä on aito kiinnostus ymmärtää asiakkaan elämäntilannetta, kartoittaa sijoitusten nykytila ja tavoitteet ja suositella sen jälkeen oikeaa ratkaisua, sijoituspäällikkö Petra Vaara LähiTapiola Varainhoidosta kertoo.

– Sijoitamme asiakkaiden varat, kuten omamme. Asiakkailla on mahdollisuus sijoittaa samoihin kohteisiin kuin LähiTapiola itsekin sijoittaa, Vaara sanoo.