Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Si­joi­tus­hui­ja­rit ovat vieneet kym­me­niä tu­han­sia euroja vir­tuaa­li­va­luut­taan liit­ty­vil­lä hui­jauk­sil­la – Lapin po­lii­sil­le useita il­moi­tuk­sia ta­pauk­sis­ta

Sijoitushuijarit ovat vieneet kymmeniä tuhansia euroja uhreilta virtuaalivaluuttoihin liittyvissä huijauksissa. Lapin poliisille on tehty useita ilmoituksia vastaavista tapauksista viime viikkojen aikana. Kuvituskuva.
Sijoitushuijarit ovat vieneet kymmeniä tuhansia euroja uhreilta virtuaalivaluuttoihin liittyvissä huijauksissa. Lapin poliisille on tehty useita ilmoituksia vastaavista tapauksista viime viikkojen aikana. Kuvituskuva.
Kuva: Uusitalo Heikki

Lapin poliisi kertoo saaneensa viime viikkojen aikana useampia ilmoituksia sijoitushuijauksista, joissa uhrit ovat menettäneet kymmeniä tuhansia euroja ulkomaisille huijareille verkossa. Huijauksiin on liittynyt virtuaalivaluuttojen käyttö.

Poliisin mukaan virtuaalivaluuttaan liittyvät sijoitushuijaukset alkavat tyypillisesti sillä, että uhri päätyy luotettavan oloiselle verkkosivustolle. Sivustolla uhri pyydetään tekemään muutaman sadan euron alkusijoitus ja tälle luvataan suuria voittoja. Joskus uhriin ollaan yhteydessä myös viesteillä tai puhelimitse.

Pienen summan sijoittamisen jälkeen huijari ottaa yhteyttä uhriin ja kertoo sijoituksen moninkertaistuneen huimasti. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että huijarit esittäytyvät yleensä sijoitusneuvojina, lakimiehinä ja kansainvälisinä viranomaisina.

Huijarit ovat pyytäneet uhria siirtämään varoja ulkomaisille pankeille ja sieltä edelleen erilaisiin virtuaalivaluuttapalveluihin tai -lompakoihin voidakseen maksaa sijoituksen väitetyt voitot uhrille. Huijauksissa on vedottu erilaisiin veroihin ja palkkioihin.

Virtuaalivaluuttaa siirretään ulkomaalaisilta tileiltä hajautetusti edelleen huijareiden käyttämiin virtuaalivaluuttalompakoihin ja sitä kautta lopulta huijareiden haltuun. Varojen alkuperää pyritään tyypillisesti häivyttämään käyttämällä virtuaalivaluutan sekoituspalveluita.

Poliisin mukaan sijoitushuijauksien taustalla on usein kansainvälisiä järjestäytyneitä tahoja ja huijaukset voivat myös olla hyvin pitkäkestoisia.

Poliisi muistuttaa kansalaisia suhtautumaan varoen tilanteisiin, joissa pyydetään rahaa tai rahanarvoisia tietoja.

– Usein digihuijaus alkaa viestistä, jossa sinua pyydetään syöttämään rahanarvoisia tietojasi linkin kautta. Hyvä muistisääntö onkin, että älä kirjaudu linkin kautta verkkopankkitunnuksilla, tai luovuta luottokorttitietoja ja henkilötietoja. Kun jaat verkossa arkaluontoisia tietojasi, tee se vain palveluntarjoajan virallisen verkkosivun tai sovelluksen kautta.

Jos pankkitietoja tai rahaa on päätynyt huijarin haltuun, poliisi neuvoo ottamaan heti yhteyttä omaan pankkiin ja tekemään asiasta rikosilmoituksen.