Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

SEY: Eläin­suo­je­lu­il­moi­tus­ten määrä kasvoi, etenkin koirien koh­te­lus­ta il­moi­te­taan yhä useam­min – eläi­miin koh­dis­tu­vaa arkista kal­toin­koh­te­lua ei usein tun­nis­te­ta vä­ki­val­lak­si

Etenkin koiriin kohdistuvasta väkivallasta tehdään yhä useammin ilmoituksia. Kuvituskuva.
Etenkin koiriin kohdistuvasta väkivallasta tehdään yhä useammin ilmoituksia. Kuvituskuva.
Kuva: Susanna Eksymä

Eläinsuojeluilmoitusten määrä koirien väkivaltaisesta kohtelusta on lisääntynyt, kertoo SEY Suomen Eläinsuojelu.

SEYlle lähetetään vuodessa noin 8 000 eläinsuojeluilmoitusta ja tavallisesti eläimiin kohdistuvasta väkivallasta ilmoitetaan muutamia kertoja viikossa. Kuluvan vuoden keväällä ilmoitusten määrä nousi kuitenkin selvästi.

SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo, että kasvua on ollut tänä vuonna erityisesti niin sanottua arkista väkivaltaa koskevissa ilmoituksissa.

– Arkisella väkivallalla tarkoitamme eläimen paineistamista ja pelottelua, kuten raahaamista, läpsimistä tai nykimistä, jota ei aina mielletä väkivallaksi, mutta joka on yhtä kaikki epäeettistä, Lindqvist sanoo tiedotteessa.

Eritoten koiriin kohdistuvasta väkivallasta on ilmoitettu nyt aiempaa matalammalla kynnyksellä. Koiriin kohdistuva väkivalta oli pinnalla keväällä, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi materiaalia suojelukoirien koulutustapahtumista.

– Suojelukoirien väkivaltainen kohtelu on äärimmäinen esimerkki laittomien ja epäeettisten koulutusmenetelmien käytöstä. Eläimiä kohdellaan väkivaltaisesti ja pelotellaan koulutuksen nimissä kuitenkin myös aivan arkisissa tilanteissa. Tämä ilmenee muun muassa meille lähetetyistä eläinsuojeluilmoituksista,  Lindqvist toteaa.

Eläinten viikolla esillä eettinen koulutus

Maanantaina alkavalla Eläinten viikolla SEY ja Suomen eläintenkouluttajat ry kampanjoivat eläinten eettisestä kouluttamisesta. Eläinten viikolla järjestäjät haluavat kiinnittää huomiota myös arkisimpiin henkisen ja fyysisen väkivallan muotoihin.

Lindqvist muistuttaa, että vaikka koiriin kohdistuneesta väkivallasta ilmoitetaan aikaisempaa matalammalla kynnyksellä, se ei tarkoita, että muihin eläimiin ei kohdistettaisi väkivaltaa.

– Erityisesti hevoset ovat käyttötarkoituksensa vuoksi haavoittuvaisessa asemassa. Hevosia koulutetaan yhä pakotteiden ja rangaistusten avulla, mikä ei ole eläinsuojelulain mukaista, Lindqvist sanoo.

Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja Sofia Haapasen mukaan ilmapiiri ja ympäristö voi olla eläimelle pelottava, vaikka siihen ei kohdistettaisi fyysistä väkivaltaa.

– Eläinten kouluttaminen paineella tai väkivallalla johtuu yleensä tiedon puutteesta ja siitä tavallisesta ajatuksesta, että ihminen olisi oikeutettu moittimaan tai kurittamaan eläintä, mikäli se ei käyttäydy ihmisen mielestä sopivalla tavalla, Haapanen sanoo tiedotteessa.

Haapanen nostaa vaihtoehtona esiin positiiviseen vahvistamiseen perustuvat koulutusmenetelmät.

– Yleensä uuden oppiminen vaatii halua, harjoittelua ja lukuisia onnistuneita toistoja. Positiivisen vahvisteen käyttö ja sen soveltaminen tehokkaasti ei ole tästä poikkeus.

Eläinten viikolla SEY ja Suomen eläintenkouluttajat ry esittelevät eettisen kouluttamisen periaatteita ja tarjoavat käytännön vinkkejä eläinten hyvinvoinnin huomioon ottavaan kouluttamiseen.