Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Sel­viä­vät­kö maa­kun­tien pienet huol­toa­se­mat? – Polt­toai­neen myynti hiipuu ja pe­liau­to­maat­tien poisto voi olla joil­le­kin vii­mei­nen isku

Etujärjestö MaRan mukaan huoltoasemien tuloja ovat jo vähentäneet kauppojen aukiolon vapauttaminen ja sähköautojen yleistyminen. Nyt tulee taas uusi menetys, kun Veikkaus karsii rahapeliautomaattien verkostoaan.

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan Veikkauksen olisi pitänyt odottaa rahapelien pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia ennen päätöstä 3 000 peliautomaatin poistosta.
MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan Veikkauksen olisi pitänyt odottaa rahapelien pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia ennen päätöstä 3 000 peliautomaatin poistosta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kritisoi Veikkauksen päätöstä poistaa 3 000 rahapeliautomaattia Suomesta ennen kuin rahapelaamisen pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia on arvioitu.

– Päämäärä on hyvä, ongelmapelaajien haittojen poisto. Keinoista olemme eri mieltä. Veikkaus on arvioinut, että pakollinen tunnistautuminen vähentää peliautomaattien tuottoja 100–150 miljoonaa euroa. Sen vaikutuksia ongelmapelaamiseen olisi pitänyt odottaa, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan varsinkin pienet haja-asutusalueen huoltoasemat ovat nyt Suomessa ahdingossa, kun yksi tulonlähde toisensa jälkeen kuihtuu.

– Kauppojen vapautuneet aukioloajat iskivät kovasti, kun ne veivät huoltoasemien kilpailuetua. Sähköautojen ja vähäkulutuksisten autojen yleistyminen vähentää tankkauksen tuloja, listaa Lappi.

Peliautomaatit ovat tuoneet lisätuloja ja asiakkaita huoltoasemille. Isku olisi raju, jos syrjäisen huoltoaseman viimeinen automaatti poistetaan.

– Se on vähimmäistoiveemme, ettei näin käy.

Veikkaus poistaa kuudesosan peliautomaateista

Veikkaus aikoo poistaa 3 000 Suomen 18 500 hajasijoitetusta eli yhtiön oman toimipisteen ulkopuolella olevasta rahapeliautomaatista.

Valtiollinen monopoliyhtiö Veikkaus on saanut kritiikkiä löysästä rahapeliongelmiin puuttumisesta, joten sen hallitus päätti pakollisen tunnistautumisen ja markkinoinnin vähentämisen lisäksi karsia peliautomaattien määrää.

Parhaillaan Veikkauksen johto suunnittelee, mistä paikoista peliautomaatit poistetaan.

– Loppuvuoden aikana on määrä tehdä päätökset. Suunnittelun aikana täsmentyy aikataulu, sanoo Veikkauksen myyntijohtaja Marko Peltokorpi.

Hän ei kuitenkaan toistaiseksi voi avata mitään periaatteita, joita automaattien poistossa noudatetaan.

Veikkaus kuuntelee kumppaniyrityksiä, joissa peliautomaatit sijaitsevat, mutta tekee kuitenkin itse lopulliset päätökset.

Suurilla ketjuilla lähes puolet automaateista

Suuria kumppaniyrityksiä ovat Suomessa S-ryhmä ja Kesko, joiden myymälöissä on yhteensä 7 600 Veikkauksen peliautomaattia. S-ryhmän kaupoissa, huoltoasemilla, hotelleissa ja ravintoloissa on 3 900 automaattia, kun Keskon K-ryhmän kaupoissa ja huoltoasemilla 3 700 automaattia.

K-ryhmän palvelujohtaja Petri Toivonen odottaa veikkaukselta tasapuolisuutta poistopäätöksissä eri ketjujen ja erikokoisten kauppojen välillä.

– Pienille kaupoille haja-asutusalueilla ja lähiöissä peliautomaatit ovat merkittävä tulonlähde. Toivottavasti ei heikennetä liikaa toimeentulomahdollisuuksia.

Toisaalta Toivonen ymmärtää, että valtiollisen rahapeliyhtiön on toimittava vastuullisesti.

– Asiakkaat toivovat näitä palveluita kaupankäynnin yhteydessä. Toinen puoli on, ettei pelaaminen mene liiallisuuksiin.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine ei vielä ota kantaa Veikkauksen suunnitelmiin. S-ryhmässä odotetaan rauhassa, miten automaattien poistossa edetään.

MaRan mukaan vuonna 2018 peliautomaattien tuotosta 20 prosenttia tuli ravintoloista ja 24 prosenttia huoltoasemilta. Vuonna 2018 Veikkauksen kumppaniyrityksille kertyi tuottoa reilut 84 miljoonaa euroa, yli 4 500 euroa peliautomaattia kohden.

TAUSTA

Veikkauksen suunnitelmia

Veikkaus vähentää noin 3 000 rahapeliautomaattia Suomessa. Tämän jälkeen hajasijoitettuja automaatteja jäisi reilut 15 000.

Pakollinen tunnistautuminen tulee käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä. Pakollinen tunnistautuminen koskee kaikkia hajasijoitettuja peliautomaatteja.

Veikkaus vähentää markkinointia kolmanneksella verrattuna kolmen erillisen yhtiön Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton aikaan.

Vakaviin rahapeliongelmiin puuttumiseksi Veikkaus mahdollistaa kattavan pysyvän pelikiellon.

Veikkaus perustaa Veikkauksen eettisen neuvoston, joka voi esittää ratkaisuja ja lausua rahapeleistä käytävässä julkisessa keskustelussa.