
Pääministeripuolue SDP avasi vaalikampanjansa helsinkiläishotelli Clarionissa lauantaina aamupäivällä lähes biletunnelmissa. Puoluejohto asteli lavalle rumpuorkesteri Takomon päristessä ja valojen leikatessa ilmaa.
SDP pyrkii vahvistamaan julkista taloutta ennen kaikkea parantamalla työllisyyttä reippaasti. Puolueen välitavoite on 80 prosentin työllisyysaste, joka veisi Suomen muiden Pohjoismaiden tasolle.
– Hyvässä suhdannetilanteessa 80 prosenttiin pääseminen seuraavan neljän vuoden aikana on mahdollista, sanoi puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa.
Pidemmän aikavälin tavoitteena on oltava täystyöllisyys eli tilanne, jossa työttömyysaste on selvästi alle 5 prosenttia, SDP:n vaaliohjelmassa todetaan. Tämän puolue toteuttaisi kajoamatta etuuksiin.
Kovia työllisyystoimia tai leikkauslistoja ei SDP vaaliohjelmassaan esitä. Niitä ovat odottaneet etenkin oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.
– Me emme tule saavuttamaan julkisen talouden tasapainoa tai hyvinvoivaa yhteiskuntaa leikkaamalla ja kurjistamalla. Se on oikeiston lääke, joka on karvas ja se ei toimi, Marin totesi nostatuspuheessaan.
Tiedotustilaisuudessa hän sanoi, että SDP on valmis muun muassa sellaisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksiin, joista työmarkkinajärjestötkin voisivat päästä yhteisymmärrykseen.
– Itse puolueena suhtaudumme kriittisesti ansioturvan heikennyksiin. Emme näe, että se on oikea tie kulkea eteenpäin, mutta uskoisin, että mikäli työmarkkinajärjestöillä on valmiutta uudistuksia tehdä, on puoluekin niitä valmis tarkastelemaan.
Kiky-maksut liikuteltaviksi suhdanteiden mukaan
SDP esittää ohjelmassaan myös vuoden 2016 kilpailukyky-sopimuksen viimeisten rippeiden perumista. Puolue haluaa palauttaa kiky-sopimuksessa työntekijöille siirretyt sosiaalivakuutusmaksut työnantajien vastuulle palkansaajien ostovoiman parantamiseksi.
SDP:n mielestä talouskasvun tulosten pitää jakautua oikeudenmukaisemmin.
– Tässä tilanteessa, kun samaan aikaan nähdään todennäköisesti kovia osinkoja keväällä ja palkansaajien ostovoiman historiallinen lasku, pitäisi liikkua myös toiseen suuntaan, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tiedotustilaisuudessa.
Saman tavoitteen ovat esittäneet useat palkansaajajärjestöt.

Lindtmanin mukaan tavoitteena on rakentaa suhdanteet huomioiva työkalu, joka voisi liikkua tarvittaessa palkansaajien ostovoimaa parantavaan suuntaan ja tarvittaessa kilpailukykyä vahvistavaan suuntaan. Tämä pitäisi tehdä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Lindtman muistutti, että sosiaalivakuutusmaksujen siirtämisessä palkansaajien vastuulle silloinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus oli aktiivinen.
Lindtman sanoi, että oikeistopuolueiden esittämillä veronkevennyksillä on iso heikentävä vaikutus julkiseen talouteen. Siksi tämä olisi parempi toimi.
SDP julkisti vaaliohjelmansa hilpeissä tunnelmissa. Puolue nousi perussuomalaisten ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi Ylen torstaina julkaistussa kannatusmittauksessa. SDP:tä äänestäisi nyt 19,1 prosenttia vastaajista.
Osalla kampanjaväestä oli Marinin kasvokuva paidassa, joka julisti kantajansa olevan Sannan tiimissä.
Vähemmistöhallitus mahdollinen Nato-prosessin viivästyessä
Tiedotustilaisuudessa Marin sanoi pitävänsä mahdollisena, että Suomeen muodostettaisiin tilapäinen yhden puolueen vähemmistöhallitus viemään Nato-prosessia eteenpäin, jos hallitusneuvotteluissa syntyy vaikea tilanne. Se vaatisi eduskunnan laajan tuen.
Vähemmistöhallitus pystyisi Marinin mukaan toimimaan myös poliittisena hallituksena ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä, viemään eduskuntaan esimerkiksi esityksiä ja aloitteita hyvinkin nopeasti.
– Meillä on onneksi laaja yhteisymmärrys mitä tulee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Se on Suomen vahvuus ja uskon, että kaikenlaisiin tilanteisiin tulevallakin eduskunnalla ja puolueilla on kykyä yhdessä lähteä ratkaisuja hakemaan.
Marin totesi, että Suomella pitää olla toimintakykyä kaikissa tilanteissa.
Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut huolensa Suomen Nato-prosessin viivästymisestä, jos hallitusneuvottelut mutkistuvat ja pitkittyvät.
Demarit haluavat panostaa koulutukseen
SDP:n keskeisimmät lääkkeet työllisyysasteen nostoon ovat koulutukseen satsaaminen, tutkimus- ja tuotekehityspanostukset sekä työperäisen maahanmuuton lisääminen.
Puolue kertoi jo aiemmin viikolla tavoitteestaan, jonka mukaan yli 60 prosenttia nuorista tulee olla korkeakoulutettuja 2030-luvulla. Tämä lähtee SDP:n mielestä siitä, että suomalaisesta peruskoulusta tehdään jälleen maailman paras.