Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set ai­heut­ta­vat poik­keus­jär­jes­te­ly­jä Ro­va­nie­mel­lä tänään ja kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Tor­nion­joen Kuk­ko­lan­kos­kel­la

Sam­po­kes­kuk­seen tulossa ra­vin­to­la­maail­ma ehkä jo vuoden lopulla – mat­kai­lun noste kan­nus­taa isoon in­ves­toin­tiin


Kuvamanipulaatio näyttää, mihin tuleva ravintolamaailma sijoittuu.
Kuvamanipulaatio näyttää, mihin tuleva ravintolamaailma sijoittuu.

Kolmekymmentä vuotta täyttävä Sampokeskus haluaa suuntautua yhä enemmän viihde- ja ravintolapalveluihin. Keskuksen toiseen kerrokseen avautuu ehkä jo tämän vuoden aikana ravintolamaailma, johon mahtuu neljä ravintolaa.

– Sampokeskuksen vahvuus on erinomainen sijainti aivan Rovaniemen ytimessä. Meidän pitää hyödyntää sijaintia nykyistä enemmän ja erikoistua vapaa-ajan palveluihin, joita sekä matkailijat että paikalliset keskustasta hakevat, sanoo Trevian Rahastot AIFM Oy:n kaupallinen johtaja Tea Siivola.

Trevian Rahastojen hallinnoima Erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I on omistanut Sampokeskuksen marraskuusta 2018 lähtien.

Siivolan mukaan on trendi, ettei kauppakeskuksiin enää välttämättä mennä vain shoppailemaan vaan niihin mennään viettämään aikaa myös muuten.

Tämä näkyy varsinkin kaupunkien keskustojen kauppakeskuksissa. Niissä ravintoloiden osuus on nykyään yli 30 prosenttia pinta-alasta.

– Nykyään ihmiset menevät kauppakeskukseen ja valitsevat siellä, mihin menevät syömään tai istumaan iltaa. Sen vuoksi kauppakeskuksessa pitää olla kattava valikoima kahviloita ja ravintoloita.

Ahti Ylimäinen tuli Sampokeskukseen kauppakeskuspäälliköksi vuonna 2003. Hän iloitsee siitä, että tuore omistaja Trevian haluaa kehittää keskusta. Tea Siivolan mukaan Rovaniemen on nyt nosteessa ja tänne kannattaa investoida.
Ahti Ylimäinen tuli Sampokeskukseen kauppakeskuspäälliköksi vuonna 2003. Hän iloitsee siitä, että tuore omistaja Trevian haluaa kehittää keskusta. Tea Siivolan mukaan Rovaniemen on nyt nosteessa ja tänne kannattaa investoida.
Kuva: Anssi Jokiranta

Iso investointi Trevianille

Sampokeskuksessa ravintolamaailma aiotaan sijoittaa toisen kerroksen liiketiloihin, jotka ovat nyt tyhjänä. Liiketilojen ikkunoista avautuu näkymä isoon keskusaulaan, joten tilat sopivat hyvin ravintolakäyttöön, sanoo Sampokeskuksen kauppakeskuspäällikkö Ahti Ylimäinen.

– Sijainti on senkin puolesta luonteva, että vieressä on elokuvateatteri BioRex.

Liikehuoneistojen remontoiminen ravintoloiksi maksaa useita miljoonia euroja, joten se on Trevianille iso investointi. Siivolan mukaan yhtiö luottaa siihen, että matkailun kasvu Rovaniemellä jatkuu ja tänne kannattaa investoida.

– Rovaniemi on hyvässä nosteessa ja alkaa vähitellen kiinnostaa myös kansainvälisiä kahvila- ja ravintolaketjuja, Siivola uskoo.

Tukee tornihotellihanketta

Yksi näyttö tästä on, että Pohjoismaiden suurin kahvilaketju Espresso House avaa kahvilan Sampokeskukseen jo tämän kevään aikana. Espresso House tulee Sampokeskuksen katutasoon paraatipaikalle, Siivola sanoo.

Myös ravintolamaailman suunnitelmat ovat niin pitkällä, että se saattaa avautua jo loppuvuoden aikana joulusesongin alla. Ravintoloiden joukkoon Trevian havittelee kansainvälisiä ketjuja, mutta ei sulje pois myöskään paikallisia yrityksiä.

Ravintolamaailma tukee Trevianin hotellihanketta, jonka yhtiö julkisti viime huhtikuussa. Trevian haluaa rakentaa vähintään 20-kerroksisen hotellin Sampokeskuksen viereen Antinkulmaan.

– Toivomme, että hotellin vaatimat kaavamuutokset menisivät eteenpäin  tämän vuoden aikana. Sitten kun kaikki on selvää, olemme valmiita toimimaan nopeallakin aikataululla.

– Toivomme, että hotellin vaatimat kaavamuutokset menisivät eteenpäin tämän vuoden aikana. Sitten kun kaikki on selvää, olemme valmiita toimimaan nopeallakin aikataululla.
Tea Siivola
Kaupallinen johtaja, Trevian-rahastot

Rakennus on kestänyt aikaa

Sampokeskus on Rovaniemen vanhin kauppakeskus. Kaupunki sen ympärillä on muuttunut kolmen vuosikymmenen aikana monella tavalla, mutta Sampokeskus on säilyttänyt asemansa keskustan maamerkkinä.

– Monelta taholta on todettu, että Sampokeskus on suunniteltu ja rakennettu laadukkaasti. Rakennus on kestänyt aikaa, Ahti Ylimäinen sanoo.

Sampokeskuksen lisäksi keskustassa on nyt kaksi muutakin kauppakeskusta: Rinteenkulma ja Revontuli. Kauppakeskukset ovat Ylimäisen mukaan rakkaita kilpailijoita keskenään ja tekevät paljon yhteistyötä. Kaikki kolme ovat muun muassa mukana rahoittamassa kaksivuotista kaupunkikeskustan kehittämishanketta, joka alkaa maaliskuussa.

– Meidän yhteisenä intressinä on saada väki liikkumaan keskustassa. Tarvitsemme tänne ihmisiä ja tapahtumia.

Sampokeskuksen 30-vuotisjuhla la 22.2. klo 9–20. Sampokeskuksen ja Uusi Rovaniemi -lehden yhteisessä äänestyksessä on valittu Vuosikymmenen rovaniemeläinen, joka julkistetaan klo 17.


Tausta

Sampokeskus

Rovaniemen vanhin kauppakeskus avattiin 14.2.1990.

Sampokeskuksen omisti vuosina 1999–2018 kansainvälinen kiinteistösijoitusyhtiö Citycon.

Marraskuussa 2018 Sampokeskuksen osti kotimainen Erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I 16 miljoonan euron kauppahinnalla.

Huhtikuussa 2019 Trevian Rahastot julkisti hankkeensa rakentaa tornihotelli Sampokeskuksen viereen.

Sampokeskuksessa on vuokrattavaa pinta-alaa noin 15 000 neliötä.

Viime vuonna noin 1,9 miljoonaa kävijää, toteutunut myynti 21,5 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna tavoitteena on päästä yli 2 miljoonan kävijän.

Yrittäjät: Parasta Sampokeskuksessa on keskeinen sijainti ja mukava tunnelma

Janica Flinck, Anne Flinck, Lahjatavaraliike Tiinuska
Janica Flinck, Anne Flinck, Lahjatavaraliike Tiinuska
Kuva: Veera Vasara

”Tiinuska on Sampokeskuksen ensimmäisiä liikkeitä, se avattiin Lintulankulmaan 30 vuotta sitten. Meillä liike on ollut nyt yhdeksän vuotta, ja muutimme vasta suurempaan tilaan. Sampokeskus on paikkana mukavan oloinen, täällä ei ole kynnystä tulla liikkeseen. Kotimaisten tuotteiden lisäksi haemme joka kevät uutta Tukholmasta. Olemme huomanneet, etteivät kaikki matkailijatkaan halua ostaa vain Lappi-aiheisia tuliaisia. Olemme halunnet tehdä valikoimasta myös nuorelle polvelle kiinnostavan, ja asiakkaina onkin nykyään myös nuoria ja miehiä.”Tarja Heikkinen, Sampo-apteekki ja kauneushoitola Sagatar
Tarja Heikkinen, Sampo-apteekki ja kauneushoitola Sagatar
Kuva: Veera Vasara

”Rovaniemen I apteekista tuli Sampo-apteekki, kun ostin yrityksen seitsemän vuotta sitten ja uusi, laajentamisen mahdollistanut liiketila löytyi kadun toiselta puolen Sampokeskuksesta. Sijainti on keskeinen ja parkkihallista löytyy pysäköintipaikkoja myös henkilökunnalle. Hotellien läheisyys tuo meille asiakkaiksi myös matkailijoita. Meillä onkin yksi venäjän kielen taitoinen työntekijä. Kolmisen vuotta sitten perustin vierestä vapautuneeseen liiketilaan kauneushoitolan, jossa voimme tarjota palveluita asiakkaillemme kasvoista jalkoihin.”


Meeri Hirvisalo ja Tiina Heikkinen, alusvaateliike Sensuelle ja vaateliike XL-Elle
Meeri Hirvisalo ja Tiina Heikkinen, alusvaateliike Sensuelle ja vaateliike XL-Elle

”Perustimme alusvaateliike Sensuellen seitsemän vuotta sitten. Tähän muutimme 3,5 vuotta sitten edellisen liiketilan sisäilmaongelman vuoksi, mutta se olikin hyvä juttu. Sijainti on tuonut uusia asiakkaita ja Sampokeskuksessa on hyvä henki. Oma sisäänkäynti oli meille ehdoton, alusvaatteita pitää saada hypistellä omassa rauhassa. Kun viereinen liiketila vapautui, avasimme syksyllä plusmuotiin erikoistuneen vaatekaupan. Meillä käy myös matkailijoita. Vaikkei yhteistä kieltä olisi, on asiakkaiden palvelu aina onnistunut elekielen ja mittanauhan turvin.”