Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

"Saat­tai­sin olla jo mullan alla" – 22-vuo­tias ro­va­nie­me­läi­nen pääsi kun­tou­tuk­sen avulla irti pe­li­riip­pu­vuu­des­ta

Rovaniemeläinen Tuomas Pyhäjärvi iloitsee siitä, että sai elämässään uuden mahdollisuuden. Hän suunnittelee sosiaalityöntekijän opintoja ja haluaa päästä vaikuttamaan riippuvuusongelmaisten kuntoutuksen helpottumiseen.
Rovaniemeläinen Tuomas Pyhäjärvi iloitsee siitä, että sai elämässään uuden mahdollisuuden. Hän suunnittelee sosiaalityöntekijän opintoja ja haluaa päästä vaikuttamaan riippuvuusongelmaisten kuntoutuksen helpottumiseen.
Kuva: MIIKA HÄMÄLÄINEN

– En tiedä, olisinko enää hengissäkään. Saattaisin olla jo mullan alla tai sitten vankilassa.

22-vuotias Tuomas Pyhäjärvi arvioi, että hänen kohtalonsa olisi ollut karu, ellei hän olisi syksyllä 2019 tajunnut tarvitsevansa apua peliriippuvuuteensa. Havahtuminen tapahtui, kun Pyhäjärvi varasti rahaa työnantajaltaan ja jäi siitä kiinni.

– Puhuin asiasta työnantajan kanssa ja tajusin, että liikun jo syvillä vesillä. Olin varastanut rahaa perheeltäni ja nyt jo ulkopuolisiltakin.

Pyhäjärvi sai apua ja pääsi eroon pelaamisesta. Nyt hän tuntee olevansa uuden elämän alussa. Hän nauttii arkisista asioista kuten tyttöystävän ja kavereiden seurasta sekä liikunnasta ja ulkoilusta. Hän toimii myös vertaisohjaajana ja suunnittelee sosiaalialan opintoja.

Avun saaminen vaati kuitenkin omatoimisuutta ja sinnikkyyttä. Pyhäjärvi lähti itse ottamaan selvää hoitopaikoista ja sai lopulta Rovaniemen kaupungilta maksusitoumuksen riippuvuuskuntoutukseen Kankaanpään A-kotiin.

– Siellä minua korjattiin ihmisenä kokonaisvaltaisesti. Tajusin, että elämässäni on vialla muutakin kuin se, että pelaan.

Avun saaminen vaatii omaa sinnikkyyttä

Yläasteikäisenä Tuomas Pyhäjärvi viihtyi peliautomaattien ääressä. Ammattikoulussa hän pääsi lyömään pitkävetoa täysi-ikäisten kavereidensa avustuksella. Kun Pyhäjärvi täytti 18 vuotta, hänelle avautui internetin koko pelimaailma.

– Se oli viimeinen silaus. Jo pari vuotta olin käyttänyt kaikki rahani pelaamiseen, mutta täysi-ikäisenä homma lähti käsistä kokonaan, kun aloin ottaa velkaa.

Pyhäjärvi opiskeli, hänellä oli kavereita ja tyttöystäviä, mutta pelaaminen meni kaiken edelle. Tyttöystäviäkin hän hyödynsi rahan lähteenä. Myös Pyhäjärven perhe kärsi tilanteesta.

– Varsinkin äitiin se vaikutti todella paljon. Hän ei pystynyt nukkumaan öisin.

Pyhäjärvi velkaantui eikä tilanteesta tuntunut olevan ulospääsyä. Mieleen nousi itsetuhoisia ajatuksia. Onneksi hän kuitenkin jaksoi lähteä hakemaan apua.

– Avun saaminen ei välttämättä ole helppoa. Maksusitoumuksen myöntämisessä menee aikaa, ja siinä välissä avun tarvitsija ehtii ehkä jo vahingoittaa itseään. Tiedän monia tällaisia tapauksia, Pyhäjärvi sanoo.

Pyhäjärvi kiittää omaa avohoidon työntekijäänsä nuorisoasema Rompussa. Hän oli Pyhäjärven tukena myös maksusitoumuksen hakemisessa ja viestitti kaupungille, että hoito kannattaa maksaa, kun asiakkaalla on siihen motivaatiota.

Tuomas Pyhäjärvi tietää, että riippuvuudesta kuntoutuminen vaatii ensin ongelman tunnustamista ja sitten paljon töitä.
Tuomas Pyhäjärvi tietää, että riippuvuudesta kuntoutuminen vaatii ensin ongelman tunnustamista ja sitten paljon töitä.
Kuva: MIIKA HÄMÄLÄINEN

Pitkästä aikaa arvostusta ihmisenä

Helmikuussa 2020 Pyhäjärvi aloitti Kankaanpäässä 28 päivän mittaisen peruskuntoutusjakson. Kuntoutukseen sisältyi keskusteluita sekä ryhmässä että kahden kesken. Pian Pyhäjärvi alkoi nähdä valoa tunnelin päässä.

– Koin pitkästä aikaa arvostusta ihmisenä ja tunsin ensimmäistä kertaa ikinä, että minulla on mahdollisuus selviytyä.

Kuntoutuksessa Pyhäjärvelle avautui, että riippuvuudessa on kysymys tunne-elämän sairaudesta. Hän oppi, että asioista ei pääse yli niitä käsittelemättä, vaikka omien kokemusten ja virheiden jakaminen ei olekaan helppoa.

– Vaikeiden asioiden läpikäyminen satutti, mutta sain myös hyviä vinkkejä asioiden käsittelemiseen, Pyhäjärvi kertoo.

Muutama kuukausi kuntoutuksen alkamisen jälkeen Pyhäjärvi muutti pois vanhempiensa luota ja pääsi asumaan ensimmäistä kertaa omillaan. Itsenäisessä elämässä ja oman talouden hoitamisessa on ollut haasteita, mutta hän on selättänyt ne oppimallaan mielikuvaharjoittelulla. Hän on kuvitellut mielessään koko tapahtumaketjun, johon pelaaminen taas johtaisi.

– Voin joka päivä päättää, pelaanko vai enkö. Kun muistelen entistä elämääni, päätös on lopulta helppo.

Sairautta ei tarvitse hävetä

Kymmenen kuukautta kestäneen kuntoutuksen aikana Pyhäjärvi oli tiiviissä puhelinyhteydessä A-kotiin. Lisäksi kuntoutukseen sisältyi kolme yksittäistä intervalliviikkoa paikan päällä Kankaanpäässä.

Jatkossa Pyhäjärvi toimii aina tilaisuuden tullen kokemusasiantuntijana A-kodilla jakaen omaa tarinaansa kuntoutujille. Lisäksi hän toimii vertaisohjaajana Pelirajat'on-ryhmässä Rovaniemellä.

Tuomas Pyhäjärvi esiintyy tässä jutussa omalla nimellään ja kasvoillaan, koska hän haluaa hälventää peliriippuvuuteen tai mihin tahansa riippuvuuteen liittyvää häpeää. Usein juuri häpeä estää ihmisiä hakemasta apua ja ajaa epätoivoisiinkin ratkaisuihin.

– Riippuvuus on sairaus eikä mitään sairautta tarvitse hävetä. Riippuvuutta pitää hoitaa niin kuin muitakin sairauksia.

Pyhäjärvi tietää, että riippuvuudesta voi päästä irti, mutta hän tietää myös, että kaikki eivät halua tai pysty vastaanottamaan apua. Kuntoutuminen vaatii ongelman tunnustamista ja sen jälkeen paljon töitä.

– Olen iloinen siitä, että itse sain uuden mahdollisuuden – että selvisin ja olen hengissä.

Pelirajat'on-toiminta tarjoaa vertaistukea rahapelaajille ja läheisille. Toiminnasta löytyy tietoa sivustolta pelirajaton.fi.